24 de març 2023

MARATÓ DE LECTURA D'OBRES DE ROALD DAHL

24 DE MARÇ DE 2023
M'afegeixo a la iniciativa de la marató de lectura en veu alta d'obres de Roald Dahl per reivindicar l'autor. La proposta és del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil i s’hi han adherit llibreries, biblioteques i entitats. Hi pot participar tothom en el format i en els espais que cada lector esculli.
 
He seleccionat fragments dels llibres Els Culdolla, Charlie i la fàbrica de xocolata,  La meravellosa història de Henry Sugar i  d'El fantàstic senyor Guillot. Els ha enregistrat Andreu Sotorra. Durant el dia es publicaran a la xarxa i els podeu trobar al final d'aquest apunt.

La literatura de Roald Dahl ha estat objecte últimament de manipulació. L'editorial Puffin, segell infantil de Penguin, ha fet una edició invasiva de l'obra de l'autor gal·lès, mirant d’adaptar-la per tal de no ferir les sensibilitats dels temps actuals. Després de la reacció adversa del públic, l’editorial ha anunciat que continuarà publicant la versió original dels textos, que estarà disponible a les llibreries al costat de la versió esmenada. Els qui ja han llegit les versions esmenades afirmen que Les bruixes, on hi ha 59 canvis, quan diu que les bruixes són calbes i porten perruca, hi ha l'afegitó que hi ha molts motius per ser calb, i que no passa res per ser-ho. El personatge d'Augustis Gloop de Charlie i la fàbrica de xocolata ja no és gras sinó enorme, La Senyora Culdolla ja no és lletja, només és bestiota. I el centpeus de James i el préssec gegant no canta que la Tia Esponja és grassa i fofa sinó només desagradable, i la Tia Espina tampoc no és seca com un cable. 
Es comença canviant i suprimint paraules i s'acaba cremant el llibre original.
 
Marató de Lectura d'obres de Roald Dahl
Veu: Andreu Sotorra. Música: Noite Luar. Intèrpret: Patrizia Laquidara. 
Composició: Paolo Buonvino i Patrizia Laquidara. 
 
   
 Charlie i la fàbrica de xocolata (fragment)
 
 
Els Culdolla (fragment)
 
 
El fantàstic senyor Guillot (fragment)


La meravellosa història de Henry Sugar (fragment)