08 de juliol 2021

AERONÀUTICA [VOL] INTERIOR, AL MUSEU NACIONAL

Aeronàutica [vol] Interior. Sala Oval, MNAC

«Un avió que no vola 
no és un avió, és una obra d'art.»
Francesc Torres

Aeronàutica (vol) interior és una instal·lació monumental de l’artista Francesc Torres que porta a la Sala Oval dos avions a escala 1:1, rèpliques (obra de José Ramón Bellaubí Caballer) de dos models d’aeroplans soviètics que van participar en la Guerra Civil espanyola. 

Un projecte de gran impacte visual que forma part de les exposicions que el museu dedica enguany a la memòria històrica:  Guerra Civil, i l’art, el conflicte i la memòria. Un imponent bombarder Tupolev SB-2 “Katiuska”, en posició vertical, a punt d’estavellar-se, i el caça Polikarpov I-16 “Mosca”.  La instal·lació planteja una  analogia entre la decisió voluntària de sacrificar-se per un ideal i els sants martiritzats per la seva fe religiosa, a partir de la taula gòtica amplificada de la Crucifixió de sant Pere, de la col·lecció del museu. Els olivers abatuts recorden les 90 hectàrees d'oliverar que a mitjan 1937 va arrencar la mateixa gent del poble per fer el Camp d'Aviació de la Sénia.

Taula gòtica 'Crucifixió de sant Pere'
 de Pere Serra (segle XIV)
Museu Nacional d'Art de Catalunya

El Camp  d’Aviació  de  la  Sénia va ser construït pel Govern de la II República tot just començada la Guerra Civil per defensar-se del cop militar rebel. Va tenir un paper molt destacat per la seva situació estratègica i la seva capacitat operativa, primer per l’Aviació de la República i, el setembre de 1938, per la Legió Còndor alemanya,  fet clau en el desenllaç de la batalla de l’Ebre. 

Oberta fins al 26 de setembre