25 de març 2021

ELS PICOTS FAN NIU A DUESAIGÜES

Nius de picot als troncs dels plataners del Barrancó. © ASA
Observem una sèrie de forats als plataners de la font del Barrancó de Duesaigües, a peu de la carretera Duesaigües-Falset. No hi treballa cap moixó, però lliguem caps i deu ser un picot, segons diuen persones del poble que, en hores de sol,  han sentit el tamborineig característic d'aquest ocell quan fa el niu al tronc dels arbres. Comencem la investigació.

Fem una consulta a Màrius Domingo de Pedro, ornitòleg i fotògraf de natura. Ens diu que coneix aquests nius del Barrancó, que en aquest espai hi habiten parelles de picot garser petit (Dendrocopos minor), de picot garser gros (Dendrocopos major) i de picot verd (Picus viridis). Vegeu-ne fotos:

Picot garser petit (Dendrocopos minor)
© Màrius Domingo de Pedro

El picot garser gros (Dendrocopos major)

Picot verd (Picus viridis)
Segons el SIOC (Servidor d'informació ornitològica de Catalunya), de la Generalitat, dels tres tipus de picot que conviuen al Barrancó,  el picot garser petit es troba en estat de conservació vulnerable a Catalunya. Només compta amb una població d'entre 800 i 2.000 individus madurs. Per tant, estem convivint amb una joia rara de la natura. Protegim-la.