12 de març 2021

ELS JARDINS DE LARIBAL, AL PARC DE MONTJUÏC

Jardins de Laribal, pèrgoles amb glicines florides
La ciutadania de Barcelona compta amb molts jardins a tocar dels nuclis habitats. Un dels més extensos i de fàcil accés són els Jardins de Laribal a la muntanya de Montjuïc, a tocar del Teatre Grec, a pocs metres de l'Institut del Teatre i del Teatre Lliure, amb entrades per la banda de la Fundació Miró.

Els jardins de Laribal són un pulmó verd i humit en harmonia excepcional amb el terreny, amb camins i pèrgoles entre vegetació autòctona, cascades d'aigua acanalada aprofitant el desnivell de la muntanya, fonts com la Font del Gat o bancs de rajola i placetes amb escultures com 'Estival' de Jaume Otero que presideix el roserar. Hi ha racons que inviten al recolliment amb pèrgoles, terrasses i basses d'aigua inspirats en els jardins del Generalife de Granada.

Qualsevol època de l'any té al·licients per passejar per aquests jardins, però els recomano especialment a l'època de la florida de les glicines, abans de la sortida de les fulles, a principis de primavera, fins ben entrat maig.

I, un apunt històric mentre ens deixem portar per les aromes de la natura domesticada: aquests jardins van ser realitzats entre 1917 i 1924, amb motiu de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929. Es troben en una antiga propietat del periodista i polític republicà Josep Laribal. Són obra de l'enginyer Marià Rubió i Bellver, del paisatgista francès Jean-Claude Nicolas Forestier, que va comptar amb la col·laboració de Rubió i Tudurí, director de Parcs i jardins de Barcelona.