07 de novembre 2020

JOAN PERUCHO, CENTENARI DEL NAIXEMENT

Barcelona, 7 novembre 1920 - Barcelona, 28 octubre 2003

L'Any Perucho, que promou la Institució de les Lletres Catalanes, commemora el centenari del naixement de l'escriptor Joan Perucho Gutiérrez, poeta, novel·lista, assagista, jutge de professió que es va enamorar de 'les terres del sud', des que el 1955 va ser designat jutge a la Granadella.

Les aigües verdes corren pels salons de la terra ufanosa de Mont-roig i cobreixen també les pedres ccantelludes, on es posa una molsa microscòpica i llisquent. 
Joan Perucho. Article 'He mirat simplement', dins Roses, diables i somriures.
 
Hi ha peixos esquerps i d'altres que es deixen acaronar. Els mariners de Cambrils, quan els balla pel cap, fan un suquet la fórmula el qual no es troba en cap, absolutament cap llibre de cuina. 
Joan Perucho.  Museu d'ombres

Pratdip

L'acció de l'obra més coneguda de Perucho, Les històries naturals, se situa a Pratdip i té com a protagonista Onofre de Dip, convertit en vampir.

Després d'un silenci dubitatiu i significatiu afegí que, així i tot, allò que era terrible no eren els llops, sinó els 'dips' encara que ningú no sabés en realitat què eren, llevat de llur misteriosa i rara entitat i la paorositat de llurs aparicions [...] M'impressionà tant el que em digué el melangiós cavaller que, un dia més tard, vaig llogar un taxi i me'n vaig anar a Pratdip. Amb la informació recollida vaig escriure Les històries naturals. 
Joan Perucho.  Museu d'ombres.
 
La petjada de Reus també hi és present amb personatges, textos i títols. Vegeu-ho en aquest article de Fina Masdéu: Reus a Les històries naturals, de Joan Perucho. Revista del Centre de Lectura, 1r quadrimestre 2021 

Prades,  ermita de l'Abellera

Prades, la vermella, i la romàntica i aèria Siurana. Aquestes terres a vegades, congrien boires i tempestes, i per l'agost hom evita amb cura la picada de l'escurçó. Quan plou, de la pols densa de les carreteres salten els gripaus de pell litogràfica i mirada embruixada. 
Joan Perucho. Article 'He mirat simplement', dins Roses, diables i somriures.

El poeta reusenc David Figueres, en un article al «Diari de Tarragona», 7-9-2020 recupera els textos que Joan Perucho va dedicar a Prades, i les vicissituds que va comportar la decisió de l'autor d'enterrar les seves cendres prop de l'ermita de l'Abellera.