10 de febrer 2020

CRÒNICA DE LA PRESENTACIÓ D'EL GEST D'YRIT

Presentació d'El gest d'Yrit. Centre de Lectura, 28-1-2020
© Fina Masdéu
La fotografia que obre aquest apunt correspon a la cloenda de la presentació d'El gest d'Yrit, de Conxita Jiménez, però ha costat tant de trobar una fotografia grupal on no hi hagués ningú amagat que la poso per gaudir-la en primer lloc.
Sala Emili Argilaga
© Antonieta Codina
I, a continuació, la meva crònica lineal. 
Just acabat l'assaig general a l'hora de començar, amistats i coneixences  ja entren i s'aclofen a les cadires de la Sala Emili Argilaga del Centre de Lectura. 
Salutacions, però no gaires, anem per feina. La sala fa molt de goig. 
Fina Masdéu, vicepresidenta del
Centre de Lectura, dona la benvinguda
als assistents. © Núria Olesti

Jahvè crida: "No mireu enrere'
 © Antonieta Codina
Pep Macaya recita el fragment de l'Antic Testament on Jahvè salva de les flames de Sodoma Lot i la seva família amb una condició: «No mireu enrere». Al passadís, entre els assistents,  es dramatitza el gest de Yrit. Només Yrit  sent els xiscles de la seva comunitat al precís l'instant d'extingir-se. I desobeeix l'ordre de Jahvè: es gira a mirar la ciutat  i, com a càstig, es converteix en estàtua de sal. 
Yrit desobeeix Jahvè i es converteix en estàtua de sal
 © Antonieta Codina


© Núria Olesti
Pili Cugat comença a cantar, la seva veu i la música de Carlos Lupprian representen la força que pren Yrit quan recupera el nom i es treu el vel de sal de sobre. Yrit es retira arrossegant el vel. «Yrit», «Yrit», «Yrit», l'aclamen diverses veus.
L'acte d'Yrit és una acció de llibertat, no tem la repressió. Es resigna a morir en la foscor per renéixer en la claror. I, des del seu memorial de sal, ens parla encara avui a la humanitat. 

Conxita Jiménez. ©  Núria Olesti
Vegeu l'inici de la presentació.  © Eduard López

Dues dones del públic vestides de color negre pugen a l'escenari. La dona de la banda blanca és la poeta Conxita Jiménez, l'autora d'El gest d'Yrit que es presenta aquí. És una entusiasta de la difusió de la poesia, i artífex del muntatge que ha dut l'altra dona —una servidora—, fins aquí avui. S'ha posat una banda per indicació de les rapsodes, «T'has de posar algun detall que t'identifiqui com a l'autora», li van dir a cor als primers assajos. I aquí la tenim, amb banda presidencial, a punt de tallar la cinta d'una presentació sonada del seu darrer llibre de poemes, guanyador de IX Premi Nit de Poesia al Carrer, de l'Ametlla de Mar.

Lena Paüls i Conxita Jiménez
© Fina Masdéu
Vegeu-ne en aquest enllaç la glossa que vaig fer del llibre, sense els comentaris del directe, naturalment.
El gest d'Yrit o l'enyor s'ofega escrivint

Carlos Lupprian i Pili Cugat escolten Conxita Jiménez
© Antonieta Codina
L'autora emociona l'auditori quan parla de l'impuls creador que la va portar a escriure el llibre i agraeix als col·lectius Reusenques de Lletres, Lectura en Veu Alta del Centre de Lectura i Safareig Poètic la participació en la dramatització i el recital coreografiat dels poemes. L'embadaliment amb què l'escolten Carlos Lupprian i Pili Cugat ho diu tot.

Pili Cugat i Carlos Lupprian i entrada de les rapsodes. © Joan Lladró

Just acabats els aplaudiments entusiastes a l'autora, de les dues bandes de la sala, s'aixequen una dotzena de dones vestides de color negre que avancen serenes cap a l'escenari. S'eleven els cants de la Pili Cugat, interpretant la Jueva de Tortosa, acompanyada a la guitarra per Carlos Lupprian i el vespre s'omple d'una atmosfera intensa i delicada.

 Foto: © Paüls
Les dotze rapsodes d'El gest d'Yrit: Adelaida Amigó Ferrater, Magda Barceló, Antònia Farré Sanfeliu, Mercè Folch, Isabel Fornós, Elena Giménez Rodríguez, Pilar López, Elisabet Márquez, Eulàlia Sabater, Irene Salvat, Carme Simó i Victòria Rodrigo Fuentes.

Vegeu el recital final de la presentació. © Eduard López

Les rapsodes, com un cor grec, posades en semicercle,  desgranen versos d'El gest d'Yrit i acaben amb l'onada sonora l'eternitat que portes dins. Corpreses, com tothom qui ha viscut l'experiència poètica d'aquest vespre. Inoblidable.