28 de desembre 2019

BAUHAUS, COMMEMORACIÓ DEL CENTENARI

Una sèrie televisiva —Die Neue Zeit— i una pel·lícula —Lotte am Bauhaus— commemoren el centenari de la fundació de la Bauhaus, l'escola més influent que va marcar l'arquitectura, l'art i el disseny del segle XX. Les dues propostes incideixen en la dificultat amb què es trobaven les dones amb vocació artística fins i tot en l'àmbit renovador que eren les avantguardes.

Die Neue Zeit (Bauhaus, una nova era)
Sèrie televisiva dirigida per Lars Kraume. Alemanya 2019

Cap als anys seixanta, Stine, una periodista de la revista «Vanity Fair», entrevista Walter Gropius, el fundador de la Bauhaus, retirat als Estats Units. Gropius havia inaugurat la institució el 1919 a Weimar, fent una abrandada defensa de la igualtat de gènere. A la pregunta: «¿Com viu amb la mentida que els homes i les dones rebien el mateix tracte a la Bauhaus?».  Gropius revisa a través de flashbacks els primers anys de la Bauhaus, a Weimar, fins al trasllat a Dessau el 1925, des de la seva perspectiva i amb  l'alumna Dörte Helm com a fil conductor.
Una revisió en clau feminista que posa de manifest, amb complexitat de matisos, que la majoria d'homes de l'avantguarda eren tan revolucionaris en l'art i la política com conservadors en els seus privilegis de gènere. Mostra les maneres de generar inseguretat per part d'alguns mestres (com per exemple, Johannes Itten, teòric del color i gurú del culte Mazdaznan) o la redirecció de les estudiants cap a les disciplines que es consideraven femenines, com el tèxtil (precisament Dörte Helm es va especialitzar en grans tapissos)
Tràiler:

***

Lotte am Bauhaus (Bauhaus)
Pel·lícula dirigida per Gregor Schnitzler. Alemanya 2019

Drama històric que recorre les aules de l'escola Bauhaus, el 1919, després que Alemanya ha perdut la guerra i en pateix les conseqüències econòmiques i socials. La pel·lícula explica la història d'una jove estudiant —basada en la vida de la dissenyadora Alma  Siedhoff-Buscher— a l'escola a Weimar, els primers anys de la fundació. L'alumna formaria part d'una generació d'artistes que no estaven disposats a rendir-se, volien posar fi a l'estancament de l'imperi alemany i il·luminar una nova era.

Tràiler: