04 de març 2015

LA NAU DEL BOJOS, A LA SECA ESPAI BROSSA

La nau dels bojos. Dramatúrgia: Joan Yago. Música: Gori Matas
Direcció: Israel Solà. La Seca Espai Brossa, Barcelona
La jove companyia La Calòrica ha escrit un text profund i consistent inspirant-se en el quadre La nau dels bojos (1503-1504) del pintor flamenc Hieronymus Bosch, que es pot veure al Museu del Louvre.
N'han resolt els elements simbòlics de la imatge amb paraules bellíssimes que vessen contingut moral.  El Bufó Klaus comanda la nau per un riu (simbologia de la vida i  de la mort). Sap que no durà enlloc la tripulació per molt que diversos cops els sembli que han albirat entre la boira la ciutat ideal que els ha d'acollir.  Vol morir, però es penedeix enmig de l'agonia d'haver pensat a suïcidar-se. La senyora Mort, que ja el rondava, el salva a canvi de conduir uns passatgers a un paradís,  Geel, una ciutat utòpica. Si, com es preveu, no hi arribaran mai, el botí de la Mort serà l'ànima del Bufó i la de la resta de viatgers que, desesmats, han perdut els valors ancestrals en aquesta dilatada travessia: un jove filòsof, un bisbe,  una dona de la vida, el Bufó i la Mort. Són conscients del seu destí, però tot i així, decideixen continuar la recerca per sempre més.
La companyia va rebre el premi d'interpretació Adrià Gual 2012, de l'Institut del Teatre. Una menció especial per a l'escenografia de disseny i factura excepcionals. Tot el conjunt aconsegueix que els espectadors destensem els músculs i entenguem per què continuarem anant al teatre. Un espectacle d'una hora justa, la densitat del qual provoca emocions fortes i duradores. 10/10