31 de maig 2011

CARMEN, DE TÁVORA

Carmen
Direcció: Salvador Távora
Teatre Victòria de Barcelona

La Cuadra de Sevilla ha desembarcat al Teatre Victòria de Barcelona. Fa quinze anys que la companyia que dirigeix Salvador Távora representa Carmen en escenaris de tot el món.  És l'espectacle —refet el 1996—  al qual l'Ajuntament de Barcelona va denegar el permís per actuar a la plaça de toros Monumental perquè la legislació no permetia matar toros fora d'un espectacle taurí. La festa va costar cara a les arques públiques perquè l'Ajuntament va haver de pagar una important compensació a Távora. El resultat és una Carmen estilitzada, sense sang i fetge.
Flamenc, cante, un cavall a l'escenari, en un format d'òpera andalusa amb la Banda de Cornetas y Tambores del Santísimo Cristo de las Tres Caídas i dos guitarristes en directe.  De la música de Bizet només sentim apunts que la recorden; tampoc no n'hi ha gaire de  la  història de ficció que va escriure Meriméé (que li havia explicat la comtessa de Montijo.) La història feta llegenda de la gitana cigarrera de Triana li va arribar a Távora per transmissió oral, a través de la seva besàvia que també havia treballat a la Real Fábrica de Tabacos de Sevilla. Carmen era una gitana disposada a encapçalar les protestes obreres, tenia un temperament lliure i  valent que li va fer saltar les regles morals. Va morir assassinada pel seu amant, José Lizarrabengoa, un oficial basc d'un regiment de cavalleria.
Távora presenta aquesta Carmen reivindicativa i passional en un espectacle esplèndid, electritzant. No li cal matar cap toro.