19 d’octubre 2023

CRÒNICA DE LA PRESENTACIÓ DE 'LLUÍS DOMÈNECH I MONTANER A REUS. TRES MIRADES'

Cambra de la Propietat Urbana de Reus, 17-X-2023

Atenent el calendari previst, després de nou mesos de gestació, presentem el llibre Lluís Domènech i Montaner a Reus. Tres mirades, culminació d’un projecte elaborat amb cura i dedicació d'orfebres. La sala de la Cambra de la Propietat Urbana de Reus fa goig (amb inesperat overbooking i tot!) i hi percebem expectació. 

Enceta l'acte formal la Carme Puyol, autora dels textos referencials i coordinadora de l'edició. Explica el naixement del projecte com a proposta que va rebre de la Cambra. Després de traçar una idea editorial, que va ser acceptada per l'entitat impulsora, va buscar companyes de viatge. És així, doncs, com ens vam aplegar tres dones d’àmbits professionals diferents per endegar aquest treball que hem creat amb absoluta llibertat, des de decidir el fons i la forma fins al format i disseny del llibre, per a la qual cosa hem rebut totes les facilitats.

Llegiu aquí la presentació i el capítol d'agraïments.
A càrrec de Carme Puyol

Les tres autores hem gaudit del procés creatiu, encarant-nos amb actitud poètica a cada projecte de Domènech i Montaner a Reus. Diu la Carme que «La Teresa s’ha lliurat amb cos i ànima per oferir-nos un treball creatiu on la bellesa dels edificis queda copsada amb mestria i sensibilitat extrema. I ho ha fet amb obres que ens donen perspectives generals, però també interiors i detalls meravellosos que la seva mirada i mans privilegiades han portat sobre el paper.» I de la meva feina: «La Lena neda àgil en el mar de la creació literària, ella pot escriure un relat, crear un diàleg o enfilar uns versos... [...] ha incorporat personatges, uns reals, d’altres creats, i tots habitant aquells espais que prenen vida i en els apropa oberts i actius.»

La coordinació de l'edició que ha exercit Carme Puyol ha estat exemplar en suports de qualitat, convocant assessoraments i contactes per aprofundir en la valoració artística de cada edifici que l'arquitecte va dur a terme a Reus. La Carme ens ha activat la imaginació i la memòria proporcionant-nos material gràfic, situant el context històric i connectant-lo amb la biografia de Domènech i Montaner i amb la dels promotors dels edificis.
Crònica gràfica:
Farners Casas | Josep Coca | Antonieta Codina | 
Pilar de los Hielos | Monika Escuer | Biel Ferrer |
Clara Rivas | Andreu Sotorra | Cesca Toledano

En la meva intervenció, he remarcat dues característiques que fan el llibre Lluís Domènech i Montaner a Reus. Tres mirades d'excepcional singularitat. La més evident és la representació dels projectes arquitectònics amb el llenguatge universal de l'art. Aquarel·les i dibuixos per representar façanes, interiors, decoracions, detalls.  L'altra singularitat és la representació humanística dels projectes llegats per l'arquitecte. Edificis pragmàtics, habitats i intensament viscuts en diferents moments històrics. En aquest sentit, la mirada orientada cap a les persones implica un reconeixement i, alhora, una aportació  a la memòria col·lectiva.

La Teresa Llorach explica, amb el suport de la projecció de dibuixos, com va plantejar les làmines ja siguin pintades o bé deixant només el perfil del llapis. Les taques de color defineixen els espais, mentre que les línies detallen millor el que vol explicar. Com que a l'arquitectura modernista i a les arts aplicades d’aquests edificis hi ha tanta informació, es pot apreciar més la riquesa dels detalls si no els pintava del tot. Pel que fa als colors, afirma que coneix la paleta de forma intuïtiva. Diu que no segueix cap mètode, que no sempre pinta igual. Quan s'ha de fer una superfície gran, fa el color al godet, per aconseguir uniformitat. En l'aquarel·la té tanta importància el pigment com l'aigua, a vegades la paleta és el mateix paper, per als vitralls ha reforçat el dibuix amb llapis de color.

Sobre la interpretació de les paraules per convertir-les en imatges, diu que quan rep un conte o un relat, el llegeix diverses vegades, intenta decidir el que és important i resumir d’alguna manera el que s’hi explica. Al llibre hi ha 10 edificis, 10 històries molt diferents, 10 èpoques, 10 personatges. Les ha intentat escenificar cadascuna en un dibuix.

©Teresa Llorach
Escala de la Casa Gasull

Mentre la Teresa parla, mostrem l'original de la làmina dels infants llegint a la llum zenital de l'escala de la Casa Gasull i el públic aplaudeix. Ens hauria agradat que també hagués pogut veure el dibuix original el públic que es va haver de quedar a la sala contigua, seguint per altaveus la presentació. Avanço que l'any que ve tothom qui vulgui tindrà l'oportunitat d'admirar els originals que la Teresa Llorach ha fet per aquest llibre d'homenatge.

Per cloure l'acte de presentació, la Carme Puyol llegeix la dedicació del llibre, mentre a la paret s'hi projecta la imatge dibuixada de l'arquitecte:

A l'arquitecte Lluís Domènech i Muntaner,
en homenatge pel seu virtuós llegat reusenc,
referent universal de tradició i d'innovació.

Savi humanista,
filòsof i mestre de la raó i l'emoció.
Talent precursor de la llum,
guia d'artistes i d'artesans
en el temps de la rosa en pedra,
vidre, fusta, ceràmica i forja.
Torrent de realitats sensorials.

 
Articles, entrevistes i objectes