15 de maig 2023

FRANCESC CORPAS GAUDÓ, TOCAT PER L'ART

© Francesc Corpas
«Col·lecció Dames». Marqueteria

Francesc Corpas  Gaudó (Santa Coloma de Cervelló, 1954) ha estat ebenista de professió i ha fet múltiples treballs de marqueteria emprant la metodologia artesana que es va desenvolupar a pleret durant el Modernisme, època on van brillar els motius ornamentals en el mobiliari, en plafons murals i en caixes. El Francesc, com la majoria d'artesans, és d'una generositat que fa envermellir qui n'és destinatari. M'ha regalat aquesta peça "Art amb fragàncies de vi", de la seva col·lecció Dames. És una escultura muntada sobre una base de ferro, el suport és un fragment d'una bota de vi de fusta de roure i el treball de marqueteria exquisit combina fustes de sansa, de roure dels pantans, de sicòmor i de corall amb nacre. No hi ha cap fullola tenyida.
Amb aquesta varietat de tonalitats i textures de les diferents fustes ha realitzat una dama dels anys vint, mudada, tocada i posada. Pel cos tirat lleugerament enrere, el gest concentrat i els ulls tancats, diríem que escolta música, potser en una  llotja d'un auditori nou de trinca del qual sentim, també, la fragància de les fustes i de la cola.

Vaig descobrir el treball de l'artesà Francesc Corpas Guadó mentre creava La caixa on guardar el somnis (de la col·lecció «Caixes. Amagatalls de memòria») per regalar a la seva dona, l'escriptora Farners Casas Fontcuberta, que en fotografiava i publicava a la xarxa els processos de naixement de l'objecte.  Hores i hores tallant, enganxant i ajustant petits bocins de fusta de roure, de sicòmor, de noguera i bedoll... Des del tauló de fusta a l'objecte acabat, pas a pas. Diu que "no s'entenen les coses, no hi veus el treball, no ets capaç de valorar-les si no visualitzes l'esforç i la mestria, l'ús de les eines, el coneixement dels materials..." Les peces d'aquesta col·lecció han estat exposades amb l'acompanyament de textos de la Farners. 

Article de Teresa Saborit. «El 9 Nou», 19-1-2024

Tocat, també,  per la màgia de l'art fotogràfic el Francesc amplia constantment la seva galeria a les xarxes, amb imatges poètiques de l'entorn. És autor, conjuntament amb la Farners, del reportatge de les performances de presentació dels llibres digitals #mestimo (2018) i Bombes de llavors (2019), dels quals soc autora de les proses poètiques.

Gràcies, Francesc i Farners,
per fer-nos còmplices i guardians de tants tresors.