17 d’abril 2023

EXPOSICIÓ 'MEY RAHOLA, LA NOVA FOTÒGRAFA', AL MNAC

La Cua del pa, 1936-1937© Mey Rahola
Dipòsit de la Generalitat de Cataluya. 
Col·lecció Nacional de Fotografia, 2020
El Museu Nacional d’Art Catalunya (MNAC) i  el Museu de l’Empordà de Figueres dediquen una exposició antològica a Mey Rahola (Lleó, 1897 - Vaucresson, 1959), la fotògrafa artística catalana que durant la Segona República va contribuir a la renovació estètica i en va ser reconeguda. La Guerra Civil li va estroncar la carrera i la història de l'art l'ha oblidada per complet. Inexplicablement, no ha estat fins fa deu anys que se n'ha recuperat l'arxiu.

Un dels temes preferits de Rahola van ser les marines, com a gran aficionada a la navegació, buscava perspectives agosarades de cops de mar, de veles i de pals des de dins de l'Elai, el vaixell familiar. Tenia predilecció pels retrats de dones i criatures amb una mirada vital i creativa. L'única fotografia que ha quedat de la Guerra Civil d'aquesta fotògrafa pionera és la Cua del pa, que explica el patiment de la rereguarda amb les dones fent cua del racionament diari.

Exiliada a Lió, va topar amb la Segona Guerra Mundial. Va subsistir fent retrats per a les cartilles de racionament i revelant per laboratoris. Al final de la guerra es va desplaçar a Vaucresson prop de París on va viure els darrers anys combinant fotografia humanística i de moda.

May Rahola, una fotògrafa excepcional recuperada per a la història de la fotografia artística. Sortim de l'exposició amb la impressió que hem fet un tast mínim de la seva obra i de la seva trajectòria. En volem més (sense dilació).

Exposició oberta fins al 22 de maig.

Conferència inaugural: 
Mey Rahola, la reconstrucció d'una fotògrafa oblidada. 
A càrrec de Lluís Bertran (besnet de la fotògrafa), 
Roser Martínez i Roser Cambray, comissaris de l'exposició.