|
Granadina. © Hermen Anglada Camarasa
|
Hermen Anglada Camarasa (Barcelona, 1871 - Port de Pollença, 1959) és un dels artistes més importants de la col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), però en canvi, hi té menys pintures que cap altre artista del Modernisme. El fet s'explica per la trajectòria internacional de l'autor, que va incrementar el valor de la seva obra al mercat de l'art. Entre el 1900 i el 1914 va ser el pintor català més
internacional que va existir entre Marià Fortuny i Joan Miró. El cridaven d’arreu del
món per convidar-lo a fer exposicions i presentar obres.
|
Exposició Anglada Camarasa. L'arxiu premeditat |
Ara l'arxiu Anglada Camarasa ha ingressat al MNAC donat per la filla de l'artista i es pot veure una selecció d'uns 360 documents dels 7.605 de la donació. Anglada Camarasa. L'arxiu premeditat, recrea l'espai propi d'un arxiu i el museu hi ha reunit alguns dels retrats que li va
fer un jove Picasso. I la família ha cedit algunes fotografies que l'autor va fer servir de model per a les seves obres.
Cal fer el recorregut museístic lentament perquè cada document seleccionat és una perla. Com la carta del 1915 que li adrecen els noms més importants de la Generació del 98 espanyola, com Azorín, Unamuno, Gómez de la Serna, Valle-Inclán, Ortega y Gasset i Pío Baroja. Li demanaven una exposició per homenatjar-lo a Madrid. Anglada, però, no es va sentir mai prou estimat a Espanya, i no va representar mai l’Estat oficialment. Per la seva condició de maçó i republicà es va veure obligat a exiliar-se, i quan va tornar a finals dels anys 40 al seu enyorat Port de Pollença, el règim franquista va aprofitar-ho per intentar apropiar-se’l.
Per si mai es feia una exposició retrospectiva, l'artista va classificar (Quadern blau, núm. 1) amb tot detall les obres que calia incloure, agrupades en cinc categories: Figura, Paisatge, Flors i Fruits, Nit de París i Notes i estudis. Anglada Camarasa controlava la difusió de la seva pintura, fins i tot quan ja no hi fos.
Exposició oberta fins al 7 de maig.