11 de juliol 2022

LA LLIBRERIA MEDIOS, UN SÍMPTOMA

Llibreria Medios. Carrer Valldonzella, 7 Barcelona

La Llibreria Medios, especialitzada en comunicació audiovisual, plega després de vint-i-sis anys. Llegeixo la informació al diari «Ara», 6-7-2022, en una entrevista feta per Toni Valls al llibreter Enrique Merino.  Continuarà la venda per internet per proveir biblioteques i institucions a [http://www.lmedios.com/]

La Llibreria Medios té un catàleg excepcionalment ben proveït i un servei professional eficient que vaig poder comprovar quan vaig impartir classes d'Aplicacions didàctiques de la publicitat, als cursos de formació permanent i a l'Escola d'Estiu, del Col·legi de Doctors i Llicenciats, de Barcelona.  Merino, copropietari de la llibreria, buscava el llibre que li demanava, en tenia exemplars en existència quan sabia que el recomanava als alumnes, estava al dia de novetats editorials, etc.  

Els seus clients eren estudiants de Comunicació i ara no els en queda ni un. «S'han volatilitzat!», diu Merino. Segons el llibreter, els estudiants han deixat de ser clients de la llibreria per motius diversos: 1. No cal comprar cap manual per assignatures que duren un trimestre. 2. Baixa d'exigència a les carreres. Amb els apunts es pot aprovar una assignatura. 3. Els joves no compren res en suport físic.

Reprodueixo dues anècdotes significatives que recull Valls a l'entrevista de Merino: Un alumne de comunicació va demanar el llibre La lengua del Tercer Reich i va preguntar si el tal Reich era filòsof. I un altre, també alumne de periodisme,  va preguntar si disposaven del «llibre que va escriure Juli Cèsar sobre William Shakespeare.»  Les dues consultes podrien haver estat respostes pel senyor Google, en la intimitat (és un dir) del mòbil o de qualsevol altre dispositu, i a aquests dos alumnes no els pujarien els colors a la cara quan sabessin les respostes. Però la superficialitat fa ràbia, justament perquè amb aquest bagatge d'aquí dos o tres anys aquests estudiants tindran el títol de periodistes i treballaran en mitjans públics i privats i podran ocupar llocs importants als gabinets de comunicació d'institucions —culturals, esportives o polítiques— del país.

Foto: © Manolo Garcia. Diari «Ara», 6-7-2022

Els analfabets tenen en el llenguatge 
una eina modesta, mentre que hi ha una gent culta 
que confon tenir idees amb lluir frases.
Josep M. Espinàs. La vella capitana