18 de febrer 2022

'ESSÈNCIES', DE MARIONA QUADRADA

Essències. Cuina i sentiments a taula, de Mariona Quadrada
Il·lustracions: Adela Blasi. Pròleg: Rosa Pagès
Edicions Sidillà, 2021
 

En el marc del Festival BCNegra 2022, el Mercat de la Boqueria va acollir (11-2) una taula rodona sobre la relació entre ficció i gastronomia. Pau Vidal, traductor al català de les aventures del comissari Montalbano, d'Andrea Camilleri, va explicar les dificultats de traduir menjars i tècniques de preparar-los que no existeixen enlloc més que a Sicília. La gastrònoma  M. Teresa Di Marco situava en context els menús i feia notar que Montalbano —un bon gurmet que no cuina mai— associa els àpats a records de la infantesa mitificats i li aporten plaer tant en el desig previ com en el posterior de la ingesta.
 
Relacionava aquests comentaris amb Essències, de Mariona Quadrada. Un llibre de relats deliciosos on la cuina és identitat i experiències sensorials. L'escriptora i cuinera reusenca posa en joc la memòria de l'arcàdia, dels vincles afectius, de les veus estimades, dels estímuls del gust i de les olors en un paisatge concret.  Caldria traduir a moltes llengües aquest text preciós d'emocions i sentiments universals a l'entorn del menjar. Friso per conèixer les solucions de cada llengua a l'hora de traslladar en paraules la cuina de proximitat, el cicle de l'hort i els conreus del nostre entorn.

«Un viatge íntim i personal, que és també un viatge gastronòmic per les quatre estacions, cap al coneixement del moment exacte, el com i el quan en què cada producte és a la seva plenitud, i de com aquesta plenitud es trasllada a taula.
A la cuina de casa, a la cuina del mas, a la brasa o al caliu del foc a terra, cada plat és una ofrena i un homenatge que conté el paisatge i que el transforma en motiu de gaudi compartit. Paisatge i cicle. Memòria i sentiment.
Rosa Pagès. Pròleg 'Tothom a taula'

Vídeo: Mei Salvat 

A càrrec d'Antonia Farré i Pitxi
Lo Pedrís, 80, Vilaplana, 18-X-2021