07 de desembre 2021

ESTAMPACIÓ BOTÀNICA AL VAPOR SOBRE PAPER

Full estampat al vapor. © Lena Paüls
Després de l'estampació botànica sobre paper per immersió i per percussió, ara he experimentat la tècnica de tinció al vapor. Com en els altres dos processos d'impregnació dels colors, també ha manat l'atzar en el resultat. Les tècniques de tinció natural em permeten crear peces úniques per presentar  o regalar els poemes que cal·ligrafio sobre els fulls estampats i en fulls que hi intercalo.
Espero repetir l'experiència a la primavera perquè ara al desembre no he disposat de gaire varietat de flors i les fulles no són tan tendres com convindria per extreure'n el pigment al vapor.

Materials:
Fulles, branques, flors... (pigments recomanats: closques de ceba, flors i fulles d'espígol, julivert, espinacs, flors de gerani, fulles de parra, d'eucaliptus, de roure, de falguera silvestre.)
Paper aquarel·la de 200 g
Vinagre
Olla amb reixeta o colador per a coure al vapor
Dues fustes de la mida del paper
Cordill
 
Procediment:
a) Submergim el paper en aigua i un rajolí de vinagre. b) Escorrem l'excés d'aigua del paper i hi disposem els vegetals. c) Fem la pila premsant-la entre les dues fustes i la fixem amb cordill sense estrènyer massa. d) Situem el farcell sobre la reixeta de l'olla bullint i el girem de tant en tant per afavorir-ne la impregnació, tapat, durant tres quarts. e) Deixem en repòs el farcell tapat. f) Després d'una hores, quan el farcell estigui sec, l'obrim i en retirem els vegetals. g) Pengem els fulls en un fil a l'aire lliure.

Vegeu en aquest mateix blog: