13 de novembre 2021

ESTAMPACIÓ BOTÀNICA PER PERCUSSIÓ SOBRE PAPER

Després de la tècnica d'estampació botànica sobre paper per immersió (vegeu aquí l'apunt), he fet proves d'estampació amb la tècnica de percussió anomenada  'Hapa Zome' (tint de fulles, en japonès). La intenció, a més d'experimentar aquesta tècnica d'impressió ecològica, ha estat presentar de forma creativa el poema Tríptic (llegiu-lo o escolteu-lo aquí).

La tècnica Hapa Zome consisteix a colpejar flors i fulles tendres amb un martell per tal extreure'n els pigments naturals i fixar-los sobre un paper o un teixit. Una estampació que és preferible de fer  a la primavera perquè hi ha més varietat de flors i les fulles tendres són més sucoses. 

Notes d'alquímia botànica que he experimentat: Les fulles d'eucaliptus que van tan bé en l'estampació per immersió no imprimeixen en aquest cas. La flor vermella dels geranis pigmenta en color violeta. Les fulles de romaní proporcionen un color ocre. La flor vermella d'una begònia s'ha convertit en color blau sobre el paper. Les fulles verdes sucoses, poques a la tardor, han conservat el color.

Materials per a l'estampació:
Paper aquarel·la de 150 o 300 grams
Paper absorbent, tipus paper de cuina
Superfície plana de fusta
Cinta de pintor, estisores, martell i rodet

Procediment: a) Sobre la superfície de fusta posem un full de paper absorbent. b) Hi col·loquem el paper sobre el qual estamparem. c) Fem una composició amb les flors i les fulles. d) Les cobrim amb cinta de pintor perquè no es mogui. e) Colpegem  i passem el rodet.
El resultat és immediat. Vegem-ho.

Un cop l'estampació ha estat eixuta, he relligat els fulls en format llibre:

Materials per al muntatge del llibre:
Punxó, agulla saquera, fil d'empalomar,
didal, regle i llapis
I finalment he distribuït els versos dels poemes de Tríptic:

Hauràs de lluitar pel somni, des d'ara
t'oblidaràs de tu, produint saba
i no sempre la polpa serà suc
sinó card, pinyol neulit, soca buida.
© Lena Paüls. Tríptic II, de 'Temps de penyora', 2003