14 de febrer 2019

CHARLOTTE SALOMON, AL MONESTIR DE PEDRALBES


Al Monestir de Pedralbes de Barcelona hem pogut veure Vida? O teatre? de Charlotte Salomon (Berlín, 1917 - Auschwitz, 1943), una exposició excepcional dins el marc de 'Dones silenciades',  amb una presència multitudinària de visitants.  A les Sales del Rebostet, dos vídeos introductoris emmarquen la figura i l’obra de Charlotte Salomon: la seva vida a Berlín (fins el 1938) i a França (1938-1942).

En el periple que comença amb el nazisme, Salomon va canalitzar a través de l'art i les paraules, amb el suport de referències operístiques i cançons populars, el trauma  personal amb diversos suïcidis de dones de la seva família, i per l'altra, el drama del col·lectiu jueu al qual pertanyia. 

L'exposició és un aplec únic i corprenedor de 237 guaixos (del conjunt de 782) on descriu diferents seqüències de la seva vida des de la infància, on combina elements de ficció amb la interpretació plàstica dels fets que recupera de la memòria. El conjunt és una autobiografia dramatitzada en tres actes (pròleg, cos i epíleg), que va realitzar durant el seu exili a França, a la vigília de l’Holocaust. L'artista jueva va ser deportada i va morir assassinada a Auschwitz. Es conserven al Jewish Historical Museum d’Amsterdam. 

Exposició oberta fins al 17 de febrer.


Per saber-ne més: