17 de desembre 2018

CRÒNICA DE SECRETS (CONFESSABLES) DE 'QUI HI HA SOTA EL BARRET?'

Les autores de Qui hi ha sota el barret? flanquejant
la galerista Cori Torroja. CT Art Gallery, 15-2-2018
Aquests dies alguns adults rebran com a regal una peça artística adquirida a l'edició d'enguany de «Regalart. Saló de Nadal», de la CT Art Gallery de Reus. Per Nadal i Reis molts infants rebran àlbums bellíssimament il·lustrats. Per a alguns serà el seu primer contacte amb l'art. Aquest fet explica que la galerista Cori Torroja, dedicada a l'educació visual i plàstica com a professora de dibuix des de fa molts anys a infants i adolescents, ens hagi convidat a la Rosa Virgili i a mi a explicar aspectes tècnics del conte Qui hi ha sota el barret?, un àlbum publicat en suport digital que vol contribuir a formar el gust estètic d'aquests primeríssims lectors.


L'auditori ha arribat a les set del vespre, puntualment i gairebé de cop. Overbooking. L'amfitriona, Cori Torroja, saluda els assistents i ens presenta, després d'organitzar-los en dues columnes perquè tothom vegi el que portem preparat. Disposem d'un quart i tenim ben assajat el que volem dir als assistents, tots adults, tret de tres infants, un dels quals —encara en braços dels progenitors— que és de  la generació digital. Pertany al grup de ciutadans que han mamat mirant el mòbil de la mare i que pitgen les imatges dels llibres encoixinats perquè creuen que son interactius. Quan aquest infant serà un lector,  llegirà bones històries, independentment del suport i del mitjà on siguin publicades. 

D'entrada expliquem com va néixer el projecte del conte Qui hi ha sota el barret?, publicat en suport digital, tot i que no està tancat a ser publicat en altres suports.  Les dues autores hi aportem la nostra creativitat a la recerca de la bellesa. El conte s'adreça a infants a partir de 5 anys, per tant, per aquests primeríssims lectors cal que un adult els l'expliqui o el llegeixi en veu alta. La publicació conté al final una guia de lectura i es pot consultar en xarxa el recull de recursos per a contacontes.

 
En paral·lel al guió del conte, en aquesta sessió revelem algun entrellat creatiu, com ara les transformacions produïdes en el text inicial —bàsicament consistents a suprimir allò que les imatges ja recollien— i en les il·lustracions originals fins a arribar al llibre digital.

Comencem per mostrar l'aquarel·la de la portada i en comparem la qualitat dels colors. En un altre original, la il·lustradora ens fa adonar que la mallerenga mirava cap a l'esquerra i tenia dibuixat al fons roba estesa, en canvi, al conte mira cap a la dreta i el fons és blanc. També mostrem una aquarel·la original que es va utilitzar com a fons d'un text. La Rosa anima els artistes assistents a no tenir por de fer servir la tecnologia que tinguin a l'abast per aconseguir els efectes desitjats. 

Mostrem el barret que va inspirar el del conte. És una pallola de l'Aquelarre de Cervera, que té una fuada. Un cop fotografiat i passat a Photoshop, es va utilitzar la blonda d'uns sostenidors per fer-ne la textura.


El petit de la generació digital que ens ha acompanyat en aquesta presentació ha estat atent els cinc primers minuts i després ha dimitit. En un altre context hauria fet zàping. Ha tornat a estar atent quan hem repartit uns díptics a tota la concurrència. Per pintar i penjar. I també un punt de llibre. Un i altre contenen l'adreça del llibre digital. 

Qui hi ha sota el barret? es va presentar a la festa de commemoració del X aniversari de la Biblioteca Infantil del Centre de Lectura. (Vegeu-ne la crònica del 20-X-2018)

El conte es va publicar el mes de juliol i ha rebut fins avui més de 15.000 visites. Segurament no totes l'han llegit de cap a cap, però és un indicatiu de la difusió que permet la xarxa. Regalem-hi, doncs, creacions que millorin el món, encara que només siguin un granet d'arena. 




Fotografies: ASA i David Maya