Moltes de les pel·lícules animades de la factoria Disney es basen en mites, faules i llegendes. Disney ha actualitzat relats d'Isop, d'Eurípides, d'Andersen o dels germans Grimm i els ha transmès per mitjà del cinema. Pel·lícules que s'han convertit en experiències compartides, ficcions i somnis que han anat conformant el nostre imaginari cultural i social.
En l'exposició que hem vist —avui, l'últim dia d'estar vigent— al Caixaforum en mostra l'elaboració en cinc àmbits: l'estudi (o el naixement dels mites); la cabana (o el món de les faules); el bosc (o el refugi dels herois de les llegendes); la frontera (o els reptes dels tall tales) i el castell (o els "feliços per sempre" dels contes de fades. Una exposició interessant que fa patent com els artistes de Disney han trobat una gran font per desenvolupar la seva creativitat en els mons de fantasia, acostant-se al món dels animals, endinsant-se en els misteris del bosc o recuperant els valors de la tenacitat en condicions extermes els pioners nord-americans. Sempre fent triomfar els valors positius de la justícia i de l'amor i que sovint hem titllat d'ensucrats.
El disseny de la mostra s'adreça als adults que tinguin curiositat per conèixer els mètodes artesanals d'execució del dibuix animat. D'altra banda, els esbossos i les pintures originals emmarcades estan més elevats que la mirada dels infants de 7-8 anys. La canalla que arriba a l'exposició amb els seus progenitors se'n desentén de seguida. Entre una cosa i l'altra, Disney. L'art d'explicar històries ha passat pel Caixaforum sense pena ni glòria.