12 de gener 2018

MANEL CASANOVA, LA PASSIÓ PEL CONEIXEMENT BOTÀNIC

© Manel Casanova, Menuda Natura
Manel Casanova (Vallada, la Costera), 1953) és l'autor de la fotografia de la mata de caps blancs o escopinades del dimoni (Lobularia maritima) que encapçala aquest apunt. És autor d'aquesta fotografia i d'una sèrie de col·leccions d'altres magnífiques fotografies de flora i fauna. Es defineix com a "periodista que recopila i difon informació constrastada amb publicacions serioses,  que fa també de periodista gràfic".

Doncs, bé, dec les informacions del recull d'apunts sobre plantes L'escopinada del dimoni i altres carícies que acabo de publicar a la generositat pedagògica d'aquest valladí llicenciat en Història, botànic autodidacta i fotògraf apassionat que viu a cavall del seu poble nadiu i de València. Als blogs «Menuda Natura» i a «El jardí de Menuda Natura» hi fa una tasca de divulgació extraordinària.  Hi presenta el material de les seves investigacions botàniques en quantitat ingent i alhora amb un alt nivell d'exigència tant en els textos com en les fotografies.  Els dos blogs tenen el mèrit que són de consulta de confiança tant per als neòfits com per als iniciats i els estudiosos.

https://issuu.com/m.casanova/docs/herbario_ornamentales_101_plantas_dAra, Casanova ens ofereix una publicació en suport digital  de les fitxes Herbario. Flora ornamental. 101 plantas de jardín, un treball que va elaborar per al curs d'Oficial Jardiner de l'Escola Municipal de Jardineria i Paisatge de València, per al qual ha seguit el guió de les entrades del seu esplèndid blog «El jardí de Menuda Natura». En aquest treball, en castellà, hi recull els noms populars i el científic, una descripció morfològica, les condicions de conreu, curiositats botàniques, propietats medicinals i alguns apunts literaris o del refranyer popular.

Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests éssers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets. 
MANEL CASANOVA. Introducció al blog «Menuda Natura»