15 de gener 2018

ELS JOCS FLORALS DE BARCELONA I LA REVOLUCIÓ DIGITAL


«Barcelona vol tenir un paper central en la revolució digital i consolidar-se com a hub tecnològic del sud d’Europa», acaba de dir el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, a la presentació de la iniciativa 5GBarcelona.

Doncs, bé, l'era digital no ha arribat ni tan sols al Premi de Poesia dels Jocs Florals de Barcelona que convoca l'Ajuntament. Tot i que es pretén donar a aquest certamen medieval «continuïtat i implicació en la cultura del nostre temps», les bases de 2018 (i les del 2024, encara!) mantenen la mateixa forma de recepció que en temps de la Renaixença. Demanen —encara— els originals en paper! Sis (6) exemplars, no recuperables. I, esclar, enquadernats i enviats per correu postal (o bé a mà o missatger).

Acte seguit, els originals han d'arribar als domicilis dels membres del jurat i, un cop emès el veredicte, han de tornar als convocants que, segons diuen, es comprometen a destruir-los. Missatgers amunt i avall. Un malversament d’energia i de diners que avui amb les tecnologies que tothom té a l’abast no s'han de permetre. D'altra banda, si l'excusa és que hi ha algun  membre del jurat que no sap llegir en pantalla, podria ser l’hora del relleu o, si és tan imprescindible que no es troba recanvi seu a la terra, que els convocants li proporcionin una còpia en paper, per salvar la discriminació per motius tecnològics. 

I, ja posada a fer un comentari crític d'aquestes bases, faig notar que el premi està dotat amb 9.000 € i, posteriorment,  Edicions Proa publicarà el treball guardonat. En cap lloc s'especifica que el premi sigui un acompte dels drets d'autor, per tant, atenció, potencials autors interessats a presentar-se al premi: ¿A quin "abast" es refereix les bases? ("L'editorial signarà un contracte amb l'autor, en què es recollirà l'abast dels drets de propietat intel·lectual que se'n derivin".) La publicació ha de generar drets des del primer exemplar que es vengui, altrament, el premi no seria per a l'autor, sinó per a l'editorial que no desemborsaria drets per la primera edició —o pels exemplars que s'especifiquessin—. I ni tan sols caldria que es preocupés de fer promoció del llibre. Nota PS: Les bases del 2024, no han canviat el redactat d'aquest punt. No especifiquen l'editorial.

En aquest mateix blog