09 de juliol 2013

L'ANY DE SA DESGRÀCIA


Al Saló Gòtic de l'Ajuntament de Ciutadella a Menorca, com cada 9 de juliol, es recordaran els fets de l'any 1558, l'Any de sa Desgràcia, amb la lectura pública de l'Acta de Constantinoble.
¿Què va passar aquell 9 de juliol a Menorca? Posiblement a causa d'errors estratègics de la Corona espanyola, una ràtzia otomana de dotze mil soldats tenia assetjada l'illa des del trenta de juny. El setge turc va ser especialment dramàtic a Ciutadella, la capital. La muralla medieval no va resistir els embats de les bales dels canons disparades amb pólvora, i els defensors van haver de fer sortides per mirar d'inutilitzar l'artilleria enemiga. Després de vuit dies de setge, els turcs entraven a la ciutat i la saquejaven. Entre morts i esclaus van sucumbir 5.000 persones.
Josep Masanés Nogués, escriptor nascut a Barcelona el 1967, menorquí d'adopció, serà l'encarregat de pronunciar la conferència a l'acte acadèmic del Saló Gòtic:
 Reflexions líquides sobre els fets ocorreguts a Ciutadella de Menorca el 9 de juliol de 1558. Una visió contemporània. 
Masanés és llicenciat en Dret, ha obtingut diversos premis literaris, entre els quals el de narrativa Ribera d’Ebre, amb la novel·la La vall de la matança (Cossetània Edicions). Ha estat finalista del Premi Ramon Llull 2013, amb una novel·la ambientada a Ciutadella.


Per saber-ne més:
ANY DE SA DESGRÀCIA