06 d’abril 2012

SARAJEVO: UNA CADIRA BUIDA PER A JORDI PUJOL I PUENTE

A  la memòria de  Jordi Pujol i Puente, 
reporter gràfic mort per la metralla d'una granada,
a Sarajevo, el 17 de maig del 1992.

A la capital bosniana s'han instal·lat 11.541 cadires buides, totes vermelles, en record dels ciutadans assassinats durant els 1.450 dies de setge. Una d'aquestes cadires és per a Jordi Pujol i Puente, jove fotoperiodista català que va perdre la vida a Sarajevo.
6 d'abril del 1992. Esclatava la guerra de Bòsnia. Barcelona preparava els Jocs Olímpics. L'agermanament de Barcelona amb la ciutat assetjada de Sarajevo va ser una de les iniciatives solidàries pioneres mentre la comunitat internacional mirava cap a una altra banda.
Els vint anys de l'esclat de la guerra es commemoren aquests dies sobretot a Sarajevo, on els paramilitars serbis van dur a terme un llarg i ferotge setge des de la veïna ciutat de Pale que va causar més de deu mil civils morts. A la capital bosniana s'hi ha fet una instal·lació emotiva:  11.541 cadires buides. S'hi presenta el Museu del Setge, on també participa la ciutat de Barcelona. Paral·lelament, més de cent periodistes i fotoperiodistes que van cobrir el setge s'han aplegat tota la setmana a Sarajevo, per recordar els fets tràgics que van canviar la cara de Centreuropa.

Llegiu el relat breu
 L'ADAGIO D'ALBINONI