17 de setembre 2010

¿QUI ERA ANTON ALBERICH?


Anton Alberich
(Duesaigües 1931 - Tarragona 2009)
Foto: © Toni B. 


Les bases del 1r concurs de dibuix "Anton Alberich" no explicaven qui és o qui era la persona a qui es dedica un premi obert a tothom que presenti un treball artístic (pintura, dibuix) amb Duesaigües com a tema. Els organitzadors han anat a pams. Han dedicat els esforços a fer els fonaments. Sabien que el concurs, tot i no tenir vocació exclusivament local, no sortiria gaire enllà, enguany. Així, doncs, com que a Duesaigües tothom sap qui va ser l'Anton, no calia justificar-ho, devien pensar.
Només és un detall de caire privat, però l'Anton Alberich (Duesaigües 1931 - Tarragona 2009) passarà a la nostra història particular per haver plantat espígols al jardí de casa. I es quedarà en el nostre record per la bonhomia i perquè era un pagès llegit. Llegia literatura de ficció i poesia. Amb la lectura diària de la premsa s'havia anat formant una opinió personal de la vida contemporània i la formulava amb fermesa, sense imposar-se. L'Anton va formar part de la vida del poble, discretament, amb una guerra viscuda per l'infant que no entén res més que la por dels grans.
Cori Torroja, la seva jove, va escriure per a la presentació de l'acte cultural —que va llegir la Fany, filla de l'homenatjat— que l'objectiu del concurs era "perpetuar la memòria d’un home humil i de vida senzilla", perquè ens recorda valors com ara la cultura de l'esforç, el desig de coneixement, la fortalesa amb què va suportar el dolor en el seu cos fràgil, la noblesa de sentiments i de tracte amb tothom, "la sinceritat amb la que es va abanderar per enfrontar-se a un món ple de mentides i de hipocresia. L’amor per la terra dels seus avis, dels seus pares i dels seus fills. L’orgull de pertànyer a un poble, a una terra i a una nació que es diu Catalunya."
Són les qualitats que tothom reconeix en l'Anton Alberich, però en aquesta presentació es va fer un acte de generositat dient que es tractava de reconèixer i agrair a tots els Antons el patrimoni moral que ens han llegat sense esperar-ne res a canvi.
En aquesta primera convocatòria s'han aconseguit moltes complicitats. Això farà que el segon concurs de dibuix "Anton Alberich" aspiri a anar més enllà, per tant, les bases han de difondre qui era l'Anton, encara que aquí ja ho sapiguem.


Trofeu realitzat per Cori Torroja per al I Concurs de dibuix "Anton Alberich" 
1. Jurat. 2. Participant. 3. Guanyadora, categoria B, 4. Autoritats, patrocinadors, organitzadors amb els dos guanyadors, i la guanyadora del primer concurs de dibuix Anton Alberich, de Duesaigües. Foto: © Alberich, 2010

Vegeu-ne més fotos al post d'aquest blog "DUESAIGÜES: MICROCOSMOS"

Vegeu-ne els treballs guardonats aquí

Tot objecte estimat 
és el centre d'un paradís.
NOVALIS. Fragments