20 d’octubre 2009

Ulls de Neu

Jackie Morris. Ulls de Neu. Il·lustracions de l'autora. Traducció de Laura Vaqué Col.lecció Trampantojo. Thule Edicions. Barcelona, 2009. A partir de 6 anys.

Un àlbum il·lustrat d'imponent bellesa per a un relat misteriós i màgic, presentat amb l'estructura i el to de llegenda. La protagonista és la lleoparda sagrada Ulls de Neu, un ésser pur que canta la sortida del sol, de la lluna i dels estels. Viu als cims de l'Himàlaia i protegeix els éssers i el territori de la vall. Decideix buscar una criatura humana a qui passar-li el relleu del seu cant protector. Només una nena sent en somnis la veu de la lleoparda i rep l'avís que el seu llogarret serà envaït per uns soldats que busquen or i esclaus. Amb l'efecte de l'encís la nena farà un viatge iniciàtic a lloms del felí, que li ensenyarà com dialogar amb els elements. A poc a poc la petita es va transformant en una jove lleoparda protectora, mentre que la lleoparda es converteix en aquesta poètica sinestèsia, "una remor de llum estel·lar" i s'emociona pensant en el temps que ella també va ser humana.
Les il·lustracions —que utilitzen tot l'espai de la pàgina i inclouen el text—, presenten els personatges en la solitud del primer pla, dominant el paisatge de cims escarprats, envoltats de neus eternes. Posen èmfasi en l'expressivitat serena de la lleoparda i de la seva successora. Són unes aquarel·les delicades en el to, enèrgiques en el contingut, on predomina el gust per les textures: el pelatge suau del felí, les rugositats dels teixits naturals, les qualitats canviants de la neu segons el comportament de la llum. Un llibre que invita els lectors a obrir la porta de la sensibilitat artística.