10 de setembre 2009

Paris, mon amour...

Barbara Mc Clintock. L'Elsa i el Max passegen per París. Il·lustracions de l'autora. Traducció de Maria Obiols. Editorial Molino - RBA. Barcelona, 2007. A partir 7 anys.

Les il·lustracions d'aquest àlbum recreen l'atmosfera de la ciutat de París del segle XIX. Barbara Mc Clintock ha fet uns minuciosos dibuixos a la ploma, acolorits amb aquarel.la de tons suaus sobre paper de color crema, que fan pensar en les postals antigues. Mostra amb profunditat fotogràfica diversos escenaris típics de París: l'arquitectura, l'ambient del carrer i dels parcs públics, els interiors dels grans museus, el vestuari dels personatges...
La presència de la ciutat és imponent, en canvi, l'anècdota és prima: L'Elsa, una nena de pocs anys, va a recollir el seu germà petit a l'escola. El nen és entremaliat i sovint s'escapa del control de la germana. A més, va perdent objectes personals pels diferents llocs on passen. Per al lector menut, pot ser un al.licient localitzar en cada làmina el llapis, la bufanda, el dibuix del gat o els llibres que ha perduts el Max.
Els dos infants protagonistes van sense cap adult des de la Rue des Écoles, prop del Panthéon, fins al Boulevard Saint Germain, passant pel Jardin des Plantes, el Jardin de Luxembourg, Palais du Louvre, Pont Neuf i Nôtre Dame. Només s'entén que els trobem fent un recorregut tan llarg i sols, perquè són un pretext per mostrar com eren en aquella època espais molt coneguts de la ciutat de París i les formes de vida que han desaparegut, com ara els venedors ambulants de llenya, els carruatges i les mainaderes uniformades als parcs, entre d'altres.
Al final hi unes explicacions amb dades de força interès sobre cada làmina. El conjunt és un magnífic àlbum que farà que els lectors s'endinsin en l'emoció que comporten els grans espais viscuts amb autonomia pels infants protagonistes.