18 de febrer 2024

'ACAMPADA', AL TEATRE NACIONAL

Acampada. Espectacle de creació i investigació escènica
de Pont Flotant (À. Cantó, J. Collado, J. Muñoz i P. Pons)
Sala Tallers. Teatre Nacional de Catalunya Barcelona
Un dels intèrprets de la Companyia Pont Flotant del País Valencià dona la benvinguda als espectadors, majoritàriament alumnes d'institut. I ho fa d'una manera original.Vol conèixer qui té assegut a les grades. A primera fila hi ha una espectadora cega, acompanyada del seu gos pigall i demana al seu veí de seient si voldria fer per a ella la transcripció del que passi a l'escenari. D'altra banda, sembla que entre el públic hi ha una persona sorda i per a ella demana si hi ha algú que conegui el llenguatge de signes. Per sort, hi ha una intèrpret disposada a fer la transcripció de l'espectacle.
Però vol saber més de l'auditori. Fa preguntes que ens posen en guàrdia: ¿Hi ha algú amb claustrofòbia?, ¿Hi ha algú amb poca paciència?, ¿Hi ha algú que tingui por escènica?, ¿I algú que tussi quan surt fum a l'escenari?, ¿Hi ha algú que no entengui l'euskera? ¿I el català? ¿Hi ha algú que s'enfadi per no res?, ¿Hi ha algú que s'adormi al teatre? Patirem, ens diem. I no.
El muntatge desfà la tesi de la inclusió de les persones amb disfuncions físiques o psíquiques. No es tracta d'incloure, sinó de conviure, perquè totes les persones som diferents.
A l'hora del col·loqui, molts adolescents aixequen la mà. Confessen que s'han vist reflectits en algun dels personatges. 8/10

Llegiu-ne la crítica d'Andreu Sotorra a «Clip de Teatre»

*
Extracte de la crítica en àudio al canal SPOTIFY