08 de setembre 2023

MACBA, PLETÒRIC (5 EXPOSICIONS)

Recomano la visita a les exposicions temporals que hi ha actualment al Museu d'Art Contemporani de Barcelona, en estat de gràcia. Per destinar-hi un mínim de tres hores, degustant sense pressa les propostes artístiques que anoto per ordre de finalització.

Josep Grau-Garriga. Diàleg de llum (1986-1988)
Oberta fins a l'11 de setembre

A la lluminositat de la sala circular, hi ha la instal·lació dels tapissos de gran format. El muntatge propicia la immersió de l'espectador dins de les obres que es presenten acompnayades d'una sèrie de fotografies, documents i dibuixos de diferents entorns realitzats per Grau-Garriga. L'artista es va convertir en un referent internacional de la transformació de la tècnica del tapís al llarg de la segona meitat del segle XX.

***

Laura Lima. Balé Literal
Oberta fins al 25 de setembre

Laura Lima (Minas Gerais, Brasil, 1971) presenta una gran composició mòbil d'artefactes penjants que es desplacen per l'espai i converteixen les sales del MACBA en un dispositiu coreogràfic transitable de funcionament permanent. Els moviments es valen d’un mecanisme rudimentari i de l’energia de diverses persones. Amb tot plegat l’artista aconsegueix una instal·lació d’un gran efecte. Els espectadors hi deambulem sense rumb, errants com el nostre temps.

***

Corpus Infinitum. Un projecte d'Arjuna Neuman i Denise Ferreira da Silva
Oberta fins al 25 de setembre

Un projecte cinematogràfic per qüestionar la jerarquia de l'ésser humà sobre la natura en el context de l'emergència climàtica. L’exposició presenta una sèrie de pel·lícules en les quals, a partir dels quatre elements –aigua, terra, foc i aire–, els artistes reflexionen sobre una existència interdependent, apostant per un temps i uns valors que reimaginin el coneixement i la vida d’una altra manera, des d’una perspectiva multiespècie. ¿Quins altres sistemes del coneixement –a través de cultures, temps, espai i forma– podem aprendre, aprehendre o reaprendre?

***

Nancy Holt / Dins Fora (1966-1992)
Oberta fins al 7 de gener de 2024

Primera gran exposició europea que explora el llegat artístic de Nancy Holt (Worcester, Massachusetts, 1938 - Nova York, 2014) a través d’una àmplia selecció d’obres. Pionera de les instal·lacions site-specific i la imatge en moviment, Holt traça una ruta de provocacions al llarg de les cinc dècades de producció artística. La poesia espacial i visual de l'artista convida a reconèixer els sistemes ocults que constitueixen i estructuren les maneres d’estar i de percebre el món. Va fer preguntes sobre com podríem entendre el nostre lloc al món, investigant la percepció, els sistemes i el lloc. La mostra posa en relleu la diversitat d’una pràctica artística que inclou poesia concreta, peces sonores, land art, intervencions arquitectòniques, llibres d’artista i dibuixos.

***

Col·lecció MACBA. Preludi Intenció poètica
Oberta fins a mitjan 2024
Edifici Meier, Capella MACBA i planta baixa del CED

¿Què passaria si les obres es desvinculessim del context museogràfic on s’insereixen? L'exposició col·lectiva amb obres procedents del fons de la col·lecció del museu assaja de revertir la dramatúrgia de l'espai museístic i posa l'èmfasi en l'energia i en la intenció poètica que emana cada peça. L'exposició planteja una ruptura amb el marc institucional —peces que intercepten la circulació del passadís, per exemple—, oferint un espai de reflexió i de crítica on el concepte i l’experiència «art» es presenten com un principi generador i emancipador.

***