26 de gener 2023

EXPOSICIÓ 'DANIEL-HENRY KAHNWEILER, MARXANT I EDITOR'

Kahnweiler amb Picasso.
Foto de l'exposició al Museu Picasso Barcelona


El Museu Picasso Barcelona ens recorda en aquesta exposició que els grans artistes han reeixit amb un mànager o un marxant eficient i el context afavoridor. Daniel-Henry Kahnweiler (Mannheim, 1884 - París, 1979) va ser un dels marxants d’art més importants del segle xx. El seu nom ha quedat per sempre més lligat a la història del cubisme. Es va aliar amb els artistes més agosarats de la seva generació —Georges Braque, Pablo Picasso, Juan Gris— i els va exposar les obres, des del 1908, a les tres galeries que va regentar. Controlava la producció dels artistes mitjançant la signatura de contractes en exclusiva, fonamentats en la creació de xarxes internacionals de promotors i clients.
Va patir amb duresa els embats de la història, ja que el 1914 van privar aquest pacifista alemany i marxant jueu de la seva col·lecció i el 1940 el van desposseir de tots els bens.
L’exposició és el resultat de la col·laboració del museu barceloní amb el Centre Pompidou de París, institució que ha deixat en custòdia més d'un centenar d'obres.