07 d’agost 2022

TORNA L'HOME DELS AVIONS, DEU ANYS DESPRÉS

Fotos: © Antonieta Codina, 2012, 2022
El Bruno és un reusenc artesà de l'origami que  ha tornat a la plaça del Mercadal per encaterinar amb els seus treballs les criatures que l'envolten entusiastes. De les seves mans surten grues i avions de paper sense parar fets a petició de cadascú de la cua que l'espera, fins que replega els estris i la capseta de la voluntat. El Bruno fa de formador de monitors i n'organitza tallers. 

La fotògrafa de proximitat Antonieta Codina n'ha recollit dues imatges delicioses. Una és del 2012, amb un infant que dona instruccions de com vol l'avió a l'artesà assegut a terra amb un parament mínim. L'altra és de deu anys després, d'aquest final de juliol, amb el Bruno de cabells blancs assegut en una cadira baixa que ensenya a un infant com ha d'agafar l'avió perquè voli al més alt i al més lluny possible.

El Bruno es mereix un bon tracte i suport per aquesta activitat amable de carrer que fa somriure els petits que s'hi acosten. I que mai més la guàrdia urbana de la seva ciutat el converteixi en protagonista d'un episodi de desmesura de la força de l'autoritat, com va passar l'any 2012, amb judici inclòs, dels càrrecs del qual va quedar absolt el 2016. Vegeu-ne en aquest apunt la crònica dels fets.

Plaça Mercadal, Reus, 30-7-2022
Foto: Antonieta Codina

L'home que feia moixons de paper 

Li volen posar manilles.
La gent que ho veu: tots a l'una
impedeix que se l'emportin.
Fins i tot l'acalde es mou:

—Et compro tots els moixons,
me'n quedo un de la pau
i la resta, per la plaça,
regala'ls a la canalla.