14 de setembre 2021

GUILLÉN. MÀGIA A L'ESPAI ESCÈNIC, AL MUSEU D'HISTÒRIA DE CATALUNYA

Guillén. Màgia a l'espai escènic.
Exposició oberta fins al 26 de setembre


 
El Museu d'Història de Catalunya presenta una exposició antològica de Joan Josep Guillén (Fuente del Maestre, Extremadura, 1947), caricaturista, pintor, escenògraf i professor d'arts escèniques. Establert a Catalunya amb els seus pares des que tenia un any, va passar la infantesa i l'adolescència a Manlleu. El 1970 va començar a publicar dibuixos satírics a la premsa catalana mentre iniciava els estudis de direcció teatral i escenografia a l'Institut del Teatre. Creador d'escenografies i vestuari per als Joglars o Comediants, com les imaginatives bèsties del Llibre de les bèsties, 1995.

La mostra ha estat una descoberta d'aquest artista polifacètic per als que no som del món del teatre i tot i que recordàvem alguns dels seus treballs d'il·lustració gràfica de tota una etapa política, ara no n'hauríem sabut dir l'autor.

 

 

De fet, la sorpresa també ha estat retrobar cireretes del pastís com ara els seus dissenys a partir d'una calaixera d'on podia sortir qualsevol mena d'attrezzo, els fantasiosos vestits de l'animalari, les mitges caretes a l'estil venecià i les espectaculars caretes basades en l'obra de Picasso.

Vídeo de les màscares dels Premis Max 1999: