09 de setembre 2021

CARTELL DE LA MERCÈ. BARCELONA, 2021

La Mercè commemora el 150 aniversari de la Festa Major de BCN. A causa de les restriccions de covid-19 tornarà a ser una festa a mig gas, malgrat les 500 activitats que es programaran, totes amb aforament limitat en espais que permetin controlar la cita prèvia a l'entrada. I el pirotècnic s'aviarà des de quatre espais diferents, per tant, no hi haurà la multitud habitual a l'Avinguda Maria Cristina.
L'ajuntament ha encarregat el cartell a la il·lustradora Malika Favre (París, 1982), filla de pare francès i mare algeriana. Viu a Barcelona des de poc abans de la pandèmia. Va estudiar disseny gràfic a Londres i en els últims anys ha il·lustrat per  «The New Yorker», «The New York Times», «Vogue», «Vanity Fair»... Ha treballat la imatge d’empreses com Sephora, Bafta o Penguin Books, ha fet cartells per al Montreux Jazz Festival i el Lincoln Center.  
Al cartell ha amagat símbols de la ciutat de Barcelona, "guapa, protectora i poderosa",  segons l'autora.  La protagonista és una dona jove, morena, coronada reina de la festa, que mira seductora als qui la miren. Que l'ombra de mitja cara remeti a la mascareta que —suposadament—estem a punt de deixar enrere, situa el context. Més detalls, com les torres de la  Sagrada Família per arracades i al cor; a la corona, una rotllana de sardana i un perfil de la lloseta de la flor de ciment de les voreres; el cos estampat de retalls geomètrics que suggereixen les rajoles hidràuliques dels pisos modernistes de l'Eixample, l'escut de la ciutat  i les quatre barres. Tot explicat amb els colors de les façanes acabades de pintar (després es descoloreixen, ja s'hi compta)  de granat, ocre, beix i perfilats en negre. Un cartell visualment impactant, els detalls del qual es van imposant de tant mirar-lo.

Vegeu els cartells d'anys anteriors, a partir de 1979