19 d’agost 2021

PEL·LÍCULA 'TOVE'

Tove.  Direcció: Zaida Bergroth. Finlàndia, 2020
La pel·lícula Tove es basa en la vida de la il·lustradora, escriptora i pintora finesa Tove Jansson (Hèlsinki, 1914 - 2001), protagonitzada per l'actriu Alma Pöysti, posa l'èmfasi en les relacions afectives de l'artista amb un diputat socialista i a la vegada amb una coneguda directora de teatre. Filla de pares artistes, va estudiar Belles Arts al seu país, a Estocolm, a París i a Florència. El 1945, amb la fi de la II Guerra Mundial, a Helsinki, l'artista viu la libertat per a l'art i les festes poc convencionals, cosa que la posa en tensió amb els ideals estrictes del pare.
La família Mumin a l'hivern
La Galera

Coneguda sobretot per la seva obra per a infants, tant escrita com il·lustrada, es va fer popular amb els personatges de la família Mumin, una icona de la cultura nòrdica. Els primers dibuixos, del 1953, eren dedicats a infants i després van evolucionar per a adults, en tires còmiques publicades al diari londinenc Evening News, des d'on va saltar a d'altres capçaleres del món.  Després de 10.000 tires va passar el relleu al seu germà Lars i es va dedicar de ple a la pintura.
En català, coincidint amb el naixement de l'artista es van recollir diversos títols en un volum singular publicat per l'Editorial Coco Books. L'editorial La Galera ha publicat diverses de les seves novel·les per a infants.