06 d’agost 2021

MOSTRA ARTÍSTICA 'CIÈNCIA FRICCIÓ', AL CCCB

La mostra artística Ciència fricció. Vida entre espècies companyes, del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona reflexiona sobre l’explotació a què els humans hem sotmès la resta d’espècies.
 «Tots som líquens». Aquesta sentència provocadora del biòleg evolutiu Scott Gilbert podria resumir l’exposició.  Aquests éssers, que proliferen des de la tundra àrtica fins als deserts més secs del món, estan formats per un fong i una alga (o en alguns casos bacteris capaços de fer la fotosíntesi) que viuen en una relació simbiòtica. L’alga fa la fotosíntesi i produeix sucres que alimenten el fong. El fong proporciona protecció i humitat a l’alga. Una de les idees principals de l’exposició és reivindicar aquest caràcter simbiòtic que, encara que no ho sembli, compartim tots els éssers vius del planeta, per posar en dubte el supremacisme biològic en què s’ha instal·lat la visió humana de la vida. 

Amb cita prèvia, de quaranta en quaranta visitants, fem un recorregut pedagògic per la mostra ben documentada, estèticament diversa i assequible a tothom. A més de comptar amb la participació d’una setantena d’artistes, científics i pensadors, compta amb la participació del Centre Georges Pompidou de París. Després de Barcelona s’exposarà a l’Azkuna Zentroa Alhóndiga Bilbao.

Oberta fins al 28 de novembre