01 d’abril 2021

'JOSEP', PEL·LÍCULA DIBUIXADA

Direcció i direcció artística: Aurel 
Guió: Jean-Louis Milesi
Música original: Sílvia Pérez Cruz
Veu: Sergi López
Direcció tècnica: Frédérik Chaillou
Muntatge: Thomas Belai

 


Josep refà la història de Josep Bartolí, combatent antifranquista i dibuixant excepcional, explicada per un gendarme amb qui es va fer amic en un camp de concentració. 

Febrer de 1939. Milers de republicans que fugien de la dictadura franquista van ser confinats per les autoritats franceses en camps de concentració improvisats, on els vençuts van patir tot tipus d'inclemències, a més del tracte vexatori dels soldats i els gendarmes francesos que els van tractar com a presoners i no com a refugiats de guerra. Argelers, Sant Cebrià i Barcarès, el primer dels set camps que trepitjaria Josep Bartolí en dos anys. La pel·lícula permet apropar-se a les emocions i experiències d'aquest personatge real i reivindica la memòria històrica.
Després de diversos intents de fuga, i com altres intel·lectuals exiliats, Josep Bartolí va poder establir-se a Mèxic el 1943. Hi va conèixer els artistes Diego Rivera i Frida Kahlo, amb qui va mantenir una relació sentimental.
El director, Aurélien Froment (Aurel),  dibuixant i caricaturista francès, presenta la història amb un material dibuixat, no animat, procedent en gran part de les desenes de dibuixos de Bartolí, convertits en un mosaic d'escenes que no segueixen cap narrativitat lineal.
La pel·lícula ha estat guardonada amb el Premi César i l'European Film Award, entre d'altres reconeixements.
Filmin 10/10


Vegeu ressenya de 'Josep' (Símbol Editors, 2020)
Ció Munté. Blog «Endreçant l'armari»