16 d’abril 2021

BARCELONA FOTÒGRAFES, AL BORN

Rosa Szücs. La mare fotògrafa, c. 1960
MNAC. Dipòsit de l'AFC

La plaça Comercial, davant d'El Born Centre de Cultura i Memòria, s'ha convertit en un espai expositiu a l'aire lliure per reivindicar el paper de la dona en la fotografia. 70 imatges de 21 fotògrafes que han tingut un paper cabdal per conèixer la Barcelona real.

La Pedrera. Colita
La mostra de la plaça Comercial té com a punt de partida el llibre Barcelona. Fotògrafes, que reconstrueix la història de la ciutat a través de la mirada de les dones fotògrafes. Dividida en tres moments cronològic: la República, quan arriben a la ciutat fotògrafes estrangeres fugint del nazisme i es converteixen en un testimoni clau del conflicte i de l’exili.
Amb el franquisme, les fotògrafes es mouen en el terreny de l'amateurisme. Investiguen i creen espais de debat i relació. Les que havien iniciat projectes abans de la guerra amaguen les càmeres, altres baixen al carrer i reflecteixen la ciutat vençuda i buida.
Entre la dècada dels setanta i la dels noranta, les fotògrafes es fan un lloc als mitjans de comunicació, prenen un paper actiu en la creació de nous llenguatges i mitjans, i les seves instantànies narren les tensions urbanes i socials d’una Barcelona en conflicte.
 
Exposició oberta fins al 6 de juny