05 de febrer 2021

L'HUMOR AMABLE DE FER, A ARTS SANTA MÒNICA

Fer (1949-2020) L'humor amable

A l'espai Arts Santa Mònica, visitem l'exposició antològica d'homenatge a l'humorista gràfic Fer, pseudònim que utilitzava Josep Antoni Fernández i Fernández (Mansilla de las Mulas, Lleó, 1949 - Figueres, Alt Empordà, 2020).


Fer va ser un dels ninotaires satírics més importants de la premsa catalana.  Tot i que va estudiar Història, Antropologia i  Periodisme, es va dedicar sempre a l'humor gràfic. Va publicar dibuixos a «Oriflama» i a «En Patufet». Els primers dibuixos de personatges baixets com taps de barral i tot nas que recordo de Fer eren publicats a la revista satírica «El Papus», de la qual va ser director, i més endavant a «El Jueves», tinc present la sèrie d'historetes de castells medievals i soldadets. Però on esperava cada dia la seva mirada punyent sobre el món era a la seva vinyeta del diari «Avui i a «El Punt Avui», des que el 1987 va succeir Cesc, un altre dels grans ninotaires especialista captant acudits de l'actualitat política i social del país. 
La mostra exposada a Arts Santa Mònica és un tast de l'extensa obra de Fer i en el recorregut fem memòria amb un somriure instal·lat als llavis, encara que sigui sota la mascareta. L'exposició és oberta fins al 14 de febrer, però podem continuar gaudint dels seus acudits ironics i tendres aplegats en llibres d'historietes i en múltiples llibres il·lustrats. O bé anant al Museu del Futbol Club Barcelona on té una exposició permanent.