10 de febrer 2021

'ALTSASU', MINISÈRIE DE LA TV BASCA

Altsasu. Creació i direcció: Asier Urbieta. País Basc, 2020

Sèrie coproduïda per Euskal Irrati Telebista (EITB) i Televisió de Catalunya (TVC), amb la participació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. S'ha emès en un polèmic doblatge al català, però també en VOSC en basc i en castellà al dual, segons la llengua amb que s'expressen els personatges, que és com l'hem vista nosaltres.

El 14 d'octubre del 2016, a la localitat navarresa d'Altsasu en un ambient de barrila, a altes hores de la matinada hi va haver una baralla en un bar entre dos agents de la guàrdia civil de paisà i uns joves del poble. Com a conseqüència d'aquest fet, els joves involucrats van estar dos anys en presó provisional, després van ser processats per terrorisme i, actualment, compleixen penes d'entre cinc i nou anys. 

La sèrie Altsasu  posa de manifest que les institucions que havien de vetllar pels drets de la ciutadania van ordir una teranyina infranquejable tergiversant els fets i reconduint-los cap al terrorisme etarra.  En tot el procediment es fa patent l'abús de poder, la vulneració de drets fonamentals com el dret a la pressumpció d'innocència, a tenir un judici imparcial, a tenir les garanties necessàries per a la defensa, i a la proporcionalitat dels càstigs.

Per saber-ne més:
Article Altsasu (minisèrie). Viquipèdia