12 d’agost 2020

DUESAIGÜES INSPIRA EN COLORS

La professora Elena Oundjian i Francesc Mauri,
el dia de la inauguració, 12-8-2020


Signa la crònica de la inauguració: Carmina Mauri Mestre

A iniciativa de Francesc Mauri, i en col·laboració amb l’Ajuntament i l’Ateneu de Duesaigües, durant la setmana de les Festes d’agost, es pot gaudir d’una exposició de pintures d’artistes del poble. S'hi exposen un total de vint-i-una obres de sis artistes, la gran majoria pintures a l’oli, però també hi ha aquarel·les i un acrílic de gran format. És la primera mostra conjunta d’artistes locals que es fa al poble, encara que hi ha hagut altres exposicions bé d’un sol artista, com és el cas de l’aquarel·lista Bartomeu Llebaria, o d’un grup de pintors d’arreu de la comarca, com és el cas dels Pintors de la Baronia d'Escornalbou.

Obres de Bartomeu Llebaria Grau i d'Anna Llebaria Enrich
En aquesta petita mostra hi ha dues aquarel·les del desaparegut Bartomeu Llebaria (Barcelona 1919 - Duesaigües 2019), són obres excepcionals pel que fa a temàtica, ja que són una petició de la seva filla i que mostren dos paisatges, un d’aigua i un altre d’un cel, sense cap altre element característic dels paisatges d’en Bartomeu. Llebaria Grau era autodidacta i va arribar a un nivell de perfecció envejable en la tècnica de l’aquarel·la, sobretot en paisatges de mar. Va exposar en diverses galeries catalanes i a l'estudi de casa seva tenia una mostra permanent oberta a qui vulgués visitar-la. La seva filla Anna presenta en aquesta exposició una obra que es compon de quatre làmines pintades també amb la tècnica de l’aquarel·la que representen les quatre estacions. L’Anna Llebaria és autodidacta i és la primera vegada que exposa al públic les seves obres. Ha aprofitat el confinament per la pandèmia per aprendre mitjançant tutorials d’internet utilitzant els estris del seu pare, però per a ella “l’art és un treball interior i personal per gaudir” més que buscar la perfecció d’una imatge.

Obres de Cristina Cervera
Una altra artista és la nouvinguda Cristina Cervera, ja completament integrada a la comunitat veïnal de Duesaigües. La Cristina té un estil modern i molt singular que es veu perfectament plasmat en les cinc teles que exposa de temàtica ben variada i acolorida: un cafè de París, racons de pobles de cases blanques, un cavall de mar o una margarida. La Cristina fa més de vint anys que pinta i ja ha exposat en diverses poblacions del territori català, que encara que no s'hi dediqui professionalment ha venut diverses obres. Ha tingut dues professores, la Nina professora a Molins,  i l’Elena Oundjian professora del col·lectiu de Pintors de la Baronia, grup al qual pertany. Per a la Cristina és molt important que “cadascú tingui el seu propi estil i aprengui amb el propi treball”. Però el què més il·lusió li fa és quan algú està disposat a comprar la seva obra perquè veu recompensada la seva feina.

Obres de Francesc Mauri
Obres de Carmina Mauri
Hi ha una altra parella de pare i filla, els Mauri, en Francesc i la Carmina, dos pintors novells amb ganes d’aprendre i trobar el seu estil. La Carmina va començar a pintar a l’oli farà uns cinc anys al grup de pintors de la Baronia d'Esconalbou amb l’Elena Oundjian. Sempre li ha agradat molt dibuixar però mai s’havia atrevit a fer-ho amb oli. Per a ella és la manera més fàcil de desconnectar de les preocupacions i obligacions diàries. El seu pare, Francesc Mauri es va animar en veure els pintors de la Baronia, pensava que era gran per aprendre, però les ganes i la il·lusió de poder pintar s’han vist recompensades amb unes obres intenses de paisatges variats i evocadors. Per ell, el resultat del seu esforç ha sigut treure’s l’espineta de pensar que no en seria capaç. Pare i filla han exposat diverses vegades amb el grup de la Baronia als pobles que la formen i al Castell d’Escornalbou, sempre sota el pupil·latge d’Elena Oundjian, que va voler acompanyar els seus alumnes en aquest dia tan especial.

Obres de Cori Torroja. Dos olis de petit format i un acrílic de gran format.
Finalment també hi participa la premiada pintora, galerista i professora d’art Cori Torroja, l’única professional del grup. La Cori és llicenciada en Belles Arts. Per a aquesta primera exposició al poble, hi aporta tres obres. Dos petits olis, Boires i Punt de partida que formen part d’una sèrie anomenada Ritmes on l’eix conductor són els moviments de la natura. La tercera obra, un acrílic de gran format, té com a títol Després dels blaus, és el final d’una sèrie i començament d’una altra, també fa referència al lligam cromàtic blau-gris-blanc. Aquestes obres no són actuals, ja que des que va obrir una galeria a Reus que porta el seu nom, més una acadèmia d’art no s’hi ha pogut dedicar; tot i això dibuixa, i pinta cada dia. La Cori pren altres autors com a referents, més que tenir un mestre guia. Per a la Cori “l’art ens obre la ment i esdevé una via de comunicació per arribar als altres”.

A la inauguració de l’exposició hi han acudit l’alcaldessa del poble, Noèlia Tarragó, membres de la Junta de l’Ateneu i amics, familiars i coneguts del poble. A causa de la situació excepcional per la pandèmia de la Covid-19, els assistents han entrat en grups reduïts i han respectat totes les mesures de seguretat. Aquest primer acte de les festes d’agost ha tingut un bon acolliment i esperem que es repeteixi en properes ocasions i que hi puguin participar altres artistes relacionats amb el poble, que aquesta vegada no els ha estat possible ser-hi.