08 de juny 2020

ESTAMPES DEDICADES DE 'SI SÓN ROSES, FLORIRAN'



L'artista Marc A. Pérez Oliván (Mauritània, 1951) ens obsequia amb disset estampes que reprodueixen el seu quadre Si són roses, floriran, en alta definició sobre paper Hahnemühle de 310 g, cent per cent cotó. Les he recollides en nom dels autors —per ordre alfabètic: Carme Andrade, Josep M. Barraso, M. Pilar Cabrerizo, Farners Casas Fontcuberta, Teresa Duch, Fe Ferré Ferraté, Conxita Jiménez, Carme López Arias, Eduard López Mercadé,  Josep Masanés, Fina Masdéu, Ció Munté, Lena Paüls, Romana Ribé, Victòria Rodrigo i Anabel Sáiz— que l'hem interpretat amb relats, proses poètiques i poemes (i per a la Rosa Masanés, que en va fer la proposta de comprensió lectora), durant els quinze primers dies de  confinament obligat a causa del Covid-19.
La creació col·lectiva Si són roses, floriran ha complert amb escreix l'objectiu de comunicació a mesura que anaven elaborant els textos.  Ha tingut repercussió inesperada a les xarxes i a la premsa digital. A més d'un recull de ressenyes i invitacions a la lectura, una proposta de comprensió lectora per a alumnes de Secundària, vídeos d'autores recitant poemes, un microreportatge, una entrevista radiofònica, etc.
Trobareu a la xarxa la publicació digital, tot el que l'ha envoltada i les opinions i altres creacions que ha generat.  Una joia rara que ens hem regalat en aquests temps difícils. L'hem compartida amb tothom qui s'hi ha apropat i ens ha permès relacionant-nos per mitjà de la creativitat.
No sé si en farem la presentació presencial del llibre publicat en suport digital, però em sembla que han quedat tants altres projectes pendents i a mig fer que ens satisfà la difusió d'aquest que va fluir espontàniament i que hem tingut temps de polir-lo i de fer-lo arribar molt lluny entre tots.
Amb les estampes dedicades i una frase extreta de cadascú, Pérez Oliván ha tancat, amb un fermall de luxe, el cercle que obríem amb la Fina Masdéu i omplíem amb textos inspirats en aquesta obra.

Gràcies, Marc, per cedir-nos la pintura Si són roses, floriran 
com a suport per expressar-nos en aquestes dies estranys. 
Gràcies, pel bon record de les estampes 
que la reprodueixen amb fidelitat.



M. Pilar Cabrerizo amb l'estampa
dedicada per Nené

Conxita Jiménez lliura l'estampa
a Carme López Arias