09 de febrer 2017

PROJECTE GIRA-SOL, AL BAR GATS

Amb Rosa Masanés. Bar Gats, Xuclà, 7 Barcelona
La meva amiga Rosa Masanés acaba de sortir de l'institut de secundària on treballa de professora i ens trobem, com acostumem a fer, davant de la Facultat de Lletres de la Universitat de Barcelona on ens vam conèixer. Ens posem al dia de lectures, espectacles i coses vistes, fetes i pendents de fer mentre caminem, generalment, en direcció a la plaça de Catalunya. Després prenem un te en algun lloc de la Rambla o dels carrerons que hi conflueixen. Mai no hem repetit bar ni granja en els vint-i-tants anys que fem la mateixa ruta. Invariablement, quan paguem demanem una targeta, cosa que poc serveix per recordar el lloc o tornar-hi perquè l'establiment desapareix o bé en canvia la propietat,  el nom i l'estil de la decoració.   
Aquesta setmana passada hem anat al Bar Gats, un espai acollidor que convida a la conversa distesa. S'ha obert no fa gaire al carrer Xuclà, als baixos de la casa de la façana mitgera dels Sis Gats dibuixats per Arnal Ballester. A la placeta, tot i el fred vivíssim i el vent que ho fa anar tot en dansa, hi ha taules plenes de clientela fumadora i un músic toca la guitarra i canta a gran veu, però a dins tot és calma en aquesta hora de llum dèbil que entra per la claraboia del celobert. 
I de la conversa distesa en surt un projecte psicoestètic: «Gira-sol», l'anomena la Rosa. Un bany d'autoestima que durà a terme avui, dia del seu aniversari. Serà un èxit d'aquells que s'escriuen a la biografia. Per molts anys.