06 de febrer 2017

LES FAÇANES DE "CAN PISTOLES"

Exposició Façanes de "Can Pistoles". Filmoteca de Catalunya
Ara "Can Pistoles" de la Rambla de Canaletes de Barcelona es diu Club Capitol i és un teatre. Els espectacles s'anuncien amb plafons a l'entrada com en qualsevol altre teatre de la ciutat, però la façana d'aquest local guarda molts anys de glòria publicitària. Ho veiem a l'exposició Les façanes de "Can Pistoles, a Filmoteca de Catalunya, una mostra de fotografies de les façanes més espectaculars del popular cinema Capitol inaugurat el 1926. Es complementa amb fotografies i cartells de l'època (1926-1989) i un documental on el fill d'Antoni Solé explica la creativitat del propietari que va revolucionar la comunicació publicitària de les pel·lícules que programava, tant a l'exterior del cinema com al vestíbul; Lluís Permanyer explica la llibertat que l'empresa va donar a Antoni Clavé, que va pintar els llenços entre els anys 1932 i 1935.
El cinema Capitol va ser un dels primers cinemes d'estrena de Barcelona i es  va especialitzar en pel·lícules de terror, d'aventures i, sobretot, pel·lícules de l'oest. Va ser a partir de la façana decorada per Clavé per a l'estrena de Contra el imperio del crimen (1933) on va simular impactes de bala, que es va començar a parlar de "Can Pistoles".
Les singulars decoracions de la façana que anunciaven les estrenes de la setmana eren esperades i molt comentades per la gent que passejava per la Rambla. Llàstima que la censura franquista vigilés  els cartells de l'emblemàtic local.  El 1952 el cinema va ser denunciat per projectar una sessió de Judes d'Iquino en català. L'exposició és molt més que una documentada recuperació de la memòria gràfica.

Oberta fins al 26 de febrer.