09 de desembre 2016

HO SAP TOTHOM, I ÉS PROFECIA, A LA PLAÇA SANT JAUME

Plaça de Sant Jaume, Barcelona. Pessebre 2016. Foto: ©ajimenez
Ho sap tothom, i és profecia.
La meva mare ho va dir un dia
Quan m'acotxava amb blats lleugers;
Enllà del somni ho repetia
L'aigua dels astres mitjancers
I els vidres balbs d'una establia
Tota d'arrels, al fosc d'un prat:
A cal fuster hi ha novetat.
J. V. FOIX, Ho sap tothom, i és profecia

M'ha encantat el pessebre d'enguany que l'Ajuntament de Barcelona dedica al poeta sarrianenc J. V. Foix, en el 30 aniversari de la mort. Una magnífica interpretació plàstica del poema Tothom ho sap i és profecia, a càrrec dels artistes olotins Quim Domene (artista visual) i Toti Toronell (clow).
Il·lustren el poema un conjunt de nou esferes transparents —que recorden les boles que en agitar-les congrien una tempesta de neu—, dins de les quals hi ha autòmats i escultures mòbils amb elements que simbolitzen cadascuna de les nou estrofes d'octosíl·labs. No hi falten el nen Jesús, la Verge Maria, Sant Josep i l'àngel que anuncia la bona nova, figures totes procedents del Museu dels Sants d'Olot. Hi ha una al·legoria dels tres Reis en un rail que gira sobre una muntanya de regals, amb els retrats de J. V. Foix, de Joan Miró i de Pau Casals. I altres elements que recorden cicle festiu nadalenc: el Tió, els Sants Innocents, l'Home dels Nassos, els dinars familiars...
Les esferes es troben encerclades en un quadrilàter de tanques, als vèrtexs del qual hi ha un cartell amb el poema amb les estrofes numerades per anar guiant el visitant, al mateix temps que se senten recitades per parlants de diferents variants de la llengua catalana. La il·luminació i el so ha anat a càrrec de Norbe Fernández. Una instal·lació digna de ser conservada en un espai museístic perquè tothom qui vulgui pugui gaudir de la màgia d'aquesta recreació onírica durant tot l'any, i es compleixi la profecia del poeta:

Tota d'arrels, al fosc d'un prat:
A cal fuster hi ha novetat.