10 de maig 2016

LA CIUTAT IBÈRICA D'ULLASTRET EN 3D

https://youtu.be/73HOao7W7oA
Cliqueu la imatge per veure el vídeo Ullastret en 3D
El jaciment ibèric del Puig de Sant Andreu d'Ullastret (Baix Empordà) ha proporcionat material per a la reconstrucció virtual de la ciutat ibèrica més gran de Catalunya de fa 2000 anys. Ullastret va aconseguir esplendor durant els segles  IV-III aC, amb una població superior als 6.000 habitants. Temples, carrers, cases nobles i sobretot unes imponents muralles feien d'Ullastret una gran capital, amb un paper central en el comerç juntament amb la ciutat grega d'Empúries.
L'equip de modelat 3D ha treballat estretament amb l'equip d'arqueòlegs del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret per traduir tota la informació recollida en una reconstrucció volumètrica detallada. Carrer per carrer s'hi han anat aixecant les cases i encaixant-les en el relleu. Tant els carrers com els interiors s'han enriquits amb objectes provinents del fons arqueològic exposat al museu monogràfic del jaciment, com ara àmfores, escuts o espasses
Una de les particularitats d'aquest projecte és que el procés s'ha dut a terme, no amb les eines informàtiques habituals emprades en arquitectura o arqueologia, sinó amb una eina de construcció de videojocs. Concretament, s'ha triat Unreal Engine per la seva potència de creació d'entorns paisatgístics i la qualitat dels seus resultats fotorealistes. El fet de treballar amb una eina com aquesta facilita la creació d'experiències immersives, per exemple amb les ulleres de realitat virtual Oculus Rift, les Samsung Gear o les HTC Vive disponibles ja en congressos especialitzats.

Tothom té una realitat particular que, 
fins a cert punt, no existeix. 
JOAN PERUCHO, Diana i la Mar Morta