|
Jordi Rabascall, fundador del Museu de l'avi
i Neus Hernàndez Rabascall, a la presentació del llibre digital.
Foto: © Noèlia Tarragó |
|
Textos: Lena Paüls Fotos: Montse Francisco Disseny gràfic: Iolanda Salvadó |
|
En motiu de la jornada de portes obertes del
Museu de l'avi, de Duesaigües, Neus Hernàndez Rabascall, farmacèutica i articulista de «Duesaigües. La Revista», va presentar
el llibre digital que aplega un recull d'articles sobre el museu. Recupero
la idea central de la seva presentació: el Museu de l'avi és una eina que juga a favor de la memòria històrica. La Neus ho va explicar dient que els estris del museu que ja no són d'ús quotidià ens permeten "recuperar tradicions, oficis i lèxic que d’altra manera es perdria per sempre."
Va precisar que la memòria històrica no la conformen només els grans esdeveniments sinó que objectes com els que recupera el museu en formen part perquè parlen "dels sacrificis que van fer les generacions passades per sobreviure." La majoria de peces fan pensar a estalviar i a aprofitar tots els recursos que tenien a l'abast i, centrant-se en el context actual, va convidar-nos a recuperar l'esperit d'estalvi de la Felisa, una veïna del poble que aprofitava els llumins gastats per encendre un foc a través d’un altre.
|
Hort de l'Escola Puigmarí de Duesaigües. Foto: © Montse Francisco |
És molt possible que l'economia ens meni altre cop a tenir cura dels hortets familiars, a recuperar i a mantenir els conreus de secà. En aquest sentit, la Neus ens va fer adonar que, per sort, encara hi ha qui ens pot ensenyar a gestionar i a actualitzar aquest patrimoni de coneixements. I, al mateix temps, n'haurem d'agafar el relleu, transmetre'l a les generacions futures (descarregueu
aquí el Dossier d'activitats pedagògiques) i tancar, d'aquesta manera, el cicle del reciclatge patrimonial. Perquè "qui perd els orígens per la identitat", ens va recordar. I perquè no ens podem permetre perdre res més.
Per saber-ne més: