10 de febrer 2012

LA LAIA, FESTA PETITA DE BARCELONA


Diu la tradició que santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, va morir als 13 anys clavada en una creu en forma d'aspa, després de ser torturada, posada dins d'una bota plena de vidres que els botxins van fer rodolar carrer avall, del que ara s'anomena Baixada de Santa Eulàlia. 
La gegantona Laia que representa santa Eulàlia va ser dissenyada per l'artista plàstica Carme Solé i passada a escultura per Xavier Jansana. Porta una corona de flors que simbolitza la puresa de la noieta, a les mans sosté la creu i la palma del martiri. És una figura menuda (2,70 m d'alçària i 16 kg) que porten nens i nenes acompanats per un grup de flabiols i violins que interpreten el 'Ball de la Laia', de Daniel Carbonell. Va ser estrenada el 1998.


Enguany el cartell de la festa és de l'il·lustrador i dissenyador osonenc Eudald Palma i es basa en la imatge de la gegantona.  L'he vist penjat als aparadors i es fa mirar. Sobre un fons sèpia que suggereix un gravat antic, la Laia fa una crida a la festa i del so del timbal en surten gegants, ball de bastons, dracs, diables... Un treball dinàmic,  amable i molt ben acabat si no fos que la intervenció d'algun follet hi ha colat una lletra majúscula de més.




Visiteu el blog d'Eudald Palma