04 de març 2011

«CANTAVAL REUS 2011»


Coral carnavalesca. Plaça del Mercadal de Reus, 1982
Foto: © Arxiu de Carrutxa

Avui, divendres de carnaval, Reus reprèn el «Cantaval»,  un cercavila musical on s'interpretaran cançons amb lletres carnavalesques. La iniciativa  surt d'entitats ciutadanes amb la intenció de potenciar el vessant satíric de la festa.  Diu Dalvador Palomar que "els cants carnavalescos retornen enguany als carrers i places de la ciutat en un acte organitzat per ningú i coordinat per diverses entitats." Cal esperar que el desvergonyiment sigui exuberant i lúdicament mordaç cap als que manem (no cap als ocellets, com diria l'estimat Ferran Monegal), encara que sigui amb el seu permís.

La sortida d'agrupacions corals carnavalesques és un dels trets d'identitat d'aquesta festa en diverses poblacions i a Reus tampoc és cap novetat. A la dècada de 1980, com a part del carnaval menys vinculat al programa oficial, ja es van fer algunes cantades pels carrers de la ciutat.
Però ens podem remuntar molts més anys enrere. Des que hi ha carnaval, de ben segur que es beu i es canta. D'una forma més organitzada, trobem aquestes pràctiques a la primera meitat del segle XIX. SALVADOR PALOMAR. Cantar per carnaval.



Llegiu l'article sencer
a lateiera.wordpress.com