08 d’octubre 2024

MUSEU D'ARQUEOLOGIA NOVA PRESENTACIÓ DE L'ÈPOCA ROMANA

El Museu d'Arqueologia, de Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 39, Sants-Montjuïc) ha fet una revisió pedagògica i lúdica de l'exposició permanent de les col·leccions de l'època romana, IMPERIUM. L’estructura social i política, la vida quotidiana, les religions i l’art dels romans, des del 753 a.dC. i el 476 d.C., moment de la caiguda de l’Imperi Romà d’Occident.  Una exposició circular que ocupa els 1.000 metres quadrats del primer pis i la galeria del cos central del museu. Es pot començar per qualsevol dels onze àmbits: el poder, la dona, la ciutat, la paraula (el llatí), la religió, les creences religioses i l’oci.
La remodelació incorpora nous paràmetres com ara la perspectiva de gènere, la inclusivitat i les històries de la vida quotidiana que connecten amb la sensibilitat i les preocupacions contemporànies. I ho fa amb els recursos d'avui, com la visita immersiva que sobrevola Tàrraco, a través del documental Engineria Romana, un prodigi tècnic realitzat per l’empresa Digivision del reusenc J.A. Muñiz.
Es pot veure complet, gràcies a un videomapatge que el reconstrueix, el mosaic que representa una cursa de quàdrigues, una joia de la ciutat de Barcino, descoberta el 1860 a l’antic Palau Comtal Menor, que formava part del paviment de les termes d’una casa luxosa. 
Hem esmerçat a la visita gairebé tres hores ben aprofitades, en companyia de la banda sonora original, composta pel músic ampostí Andreu G. Serra.
El 2025, quan es compleixin els 90 anys de la institució, està previst presentar la renovació de les col·leccions prehistòriques, i de cara al 2026-2027, de les col·leccions ibèriques. 

Cliqueu la imatge per accedir al MAC