21 d’agost 2023

SALVADOR SEGUÍ, EL NOI DEL SUCRE, AL PALAU ROBERT

Salvador Seguí (Lleida, 1887 - Barcelona, 1923)
Exposició oberta fins al 3 de setembre

 
 

En commemoració del centenari de l’assassinat de Salvador Seguí, el Palau Robert acull l'exposició que recorda la trajectòria d'un del principals líders de l'anarcosindicalisme a Catalunya. Seguí va ser una figura clau en la història del sindicalisme i de la lluita obrera a l'inici del segle XX. Durant el seu mandat a la Confederació Nacional del Treball (CNT) va aconseguir l'aprovació de la jornada laboral de vuit hores. Tot i que les dictadures han intentat esborrar-lo de la memòria històrica, el llegat ideològic de Seguí ha perviscut fins a l'actualitat.  El seu lideratge combatiu, però també conciliador, el va convertir en un blanc de la patronal. El 10 de març de 1923, en un moment en què empresaris i obrers es mataven pels carrers, va ser assassinat d’un tret.

L’exposició pren la figura de Seguí com a fil conductor per explicar la Catalunya del primer terç del segle XX. Repassa uns anys fonamentals per entendre com Catalunya es va convertir en una societat industrial. La història del Noi del Sucre és paral·lela a la història del moviment obrer a Catalunya. Com tanta altra gent del país, els Seguí es van veure obligats a abandonar l’Urgell per apuntar-se a la creixent industrialització barcelonina. 

Una exposició didàctica amb recursos que permeten aprofundir en la vida del Noi del Sucre. Tot de materials audiovisuals i sonors que ens transporten a conèixer les precàries condicions de treball a les fàbriques. La mostra presenta reproduccions fidels, com els vagons que duien a la pagesia del camp a la ciutat, les taules de cafè on Seguí conversava amb gent del seu entorn més proper. En diversos telèfons es reprodueix la veu de la seva dona explicant les últimes 24 hores de Seguí. L’exposició es tanca amb la reproducció del carrer Cadena de Barcelona on Seguí va ser assassinat, un espai escenogràfic on es repassa la transcendència que va tenir la seva figura en les dècades posteriors.

El Noi del Sucre. Sàpiens, març 2023